Menu

Programma

De Nacht van Kunst & Kennis 2016 had een bomvol programma! Check hier alle 130 acts die meededen.  
Zodra we meer weten over editie 2017, zullen we deze pagina updaten. 

This is the programme of the 2016 edition. As soon as we know more about the next editon of our festival, we will update this page. 

Picture This!

Categorie: Wetenschap

Locatie: Hortus botanicus Leiden

Speeltijden: 19:00 uur

Picture This!
icon-wetenschap

Precies weten waar de tumor zit: door geavanceerde imaging technieken kunnen chirurgen kwaadaardige kankercellen laten ‘oplichten’ en weten ze welke cellen ze weg moeten snijden. Picture this! laat je deze en nog veel meer toepassingen zien van de nieuwste imaging technieken waar onderzoekers op Leiden Bio Science Park aan werken. Bekijk de optische 3D microscoop, fascinerende video´s en foto´s van hersenen, fossiele kaken, zebravisjes en ga zelf aan de slag met Technolab proefjes – bij Picture this!

Het bouwplan van tweevleugeligen families

Naturalis, Rens van Driel

Er is veel onduidelijk over de afkomst en de indeling van bepaalde families en soorten in de orde van de tweevleugeligen. Om hier duidelijkheid in te scheppen maken we 3D modellen aan de hand van CT-scans van mannelijke genitaliën om hier vervolgens een generaal bouwplan mee op te stellen.

3D in actie: Seksende fruitvliegen

Naturalis, Sanne van Gammeren

Om meer te weten te komen over de evolutie van asymmetrische geslachtsorganen, heeft Sanne van Gammeren 3D-modellen ontworpen van seksende fruitvliegen (Drosophila pachea). Op deze manier heeft ze de geslachtsorganen en de betrokken inwendige organen in beeld gebracht terwijl ze 'in actie' waren.

Kijkje in de vroege ontwikkeling van het brein
Naturalis, Sophie van der Hart

Ons brein is één van de meest complexe structuren die voort is gekomen uit de evolutie. De ontwikkeling van het brein heeft grote gevolgen gehad op de vorming van andere organen. Met Röntgentechnologie en 3D-technieken brengen we fossiele gewervelden weer tot leven en nemen we een digitale kijk in de vroege ontwikkeling van het brein om de evolutionaire stappen te achterhalen die de structuren van ons lichaam hebben bepaald.

Heel precies opereren in het LUMC

Noor Boogerd (LUMC Heelkunde) en Charlotte Hoogstins (CHDR)

Een tumor is niet altijd goed zichtbaar. Dit leidt er soms toe dat de oncologisch chirurg de tumor niet volledig kan verwijderen of gezond weefsel rond de tumor beschadigt. De groep van Alexander Vahrmeijer van het LUMC onderzoekt een techniek om tumoren tijdens een operatie beter zichtbaar te maken met fluorescerende stoffen en geavanceerde camera’s.

Meer op deze locatie