Menu

Programma

De Nacht van Kunst & Kennis 2016 had een bomvol programma! Check hier alle 130 acts die meededen.  
Zodra we meer weten over editie 2017, zullen we deze pagina updaten. 

This is the programme of the 2016 edition. As soon as we know more about the next editon of our festival, we will update this page. 

Taaltalkshow

Categorie: Wetenschap

Locatie: Leidse Schouwburg

Speeltijden: 20:30 uur, 21:30 uur, 22:30 uur

Taaltalkshow
icon-wetenschap

Wat maakte het taalgebruik van Pim Fortuyn opvallend, aantrekkelijk en omstreden? Waarom was de taal van Joop den Uyl in de jaren '70 zo herkenbaar? Klinkt de vooroorlogse premier Colijn inmiddels gedateerd of zou hij ook nu overtuigen? Deze en andere vragen over politieke  taal onderzoeken we in de Taaltalkshow.

Taal is voor politici waarschijnlijk het belangrijkste instrument. Met specifieke formuleringen beïnvloeden ze hoe er naar een onderwerp wordt gekeken en zorgen ze voor politieke speelruimte. Wie weet er niet wat bijvoorbeeld met ‘kopvoddentaks’ bedoeld wordt? Tegelijkertijd worden politici afgerekend op hun taalgebruik en zijn onze opvattingen over wat een politicus wel en niet mag zeggen voortdurend in beweging.

Ontdek in de Taaltalkshow hoe politici klonken en wat hun taalgebruik herkenbaar, overtuigend of juist vaag maakt. Met Boris van der Ham (acteur en politicus), Henk te Velde (hoogleraar politieke geschiedenis, Universiteit Leiden) en Jaap de Jong (hoogleraar retorica, Universiteit Leiden). Presentatie: Yaël Vinckx.

Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met het Taalmuseum Leiden. Vanaf 19 september is hun tentoonstelling 'Van wie is de taal?' te zien in het Leidse stadhuis. Kijk op entaal.nl voor meer informatie.

Meer op deze locatie