Menu

Programma chronologisch

23:45 - 00:15
Untitled-1
Dansen in de kas: Bastard Sugar
Hortus botanicus Leiden

Elektronische muziek puur computerwerk? Niet als het aan Bastard Sugar ligt! Met een taperecorder verzamelt Bastard Sugar geluiden om deze vervolgens te combineren met digitale beats. Hij beschrijft zijn muziek als een ontdekkingsreis waarin hij verschillende genres combineert. Vorig jaar liet hij Eurosonic en ADE schudden op hun grondvesten; tijdens de #NKK16 is de Hortuskas zijn playground!


19:00 - 01:00
Untitled-1
Expeditie: Darwin en vleesetende planten
Hortus botanicus Leiden

We kennen de Britse bioloog Charles Darwin vooral van zijn reis rond de wereld aan boord van de HMS Beagle, zijn bezoek aan de Galapagoseilanden en als grondlegger van de evolutietheorie. Maar wist je dat hij ook alles van de plantkunde weet? Botanisch filosoof Norbert Peeters neemt je mee op expeditie en vertelt je over Darwins onbekende fascinatie: vleesetende planten! De hele avond te doen: check het blokkenschema! 


19:00 - 01:00
Untitled-1
Krijtman
Route

Stoepkrijten voor kinderen? Echt niet! Bekijk de stoepkrijt-art van Krijtman Gert-Jan van der Kooij op de route tussen de locaties van de Nacht en spot de diverse quotes van beroemde Leidse wetenschappers. Herken jij ze allemaal? 


19:00
Untitled-1
SELF
Academiegebouw

Geloof het of niet, maar er zijn mensen die een broertje dood hebben aan sporten. De onderzoekers van SELF hebben creatieve manieren bedacht om hen meer te laten bewegen! Maak kennis met deze game-engine en verbrand caloriëen zonder dat je er erg in hebt. Stap even uit de wereld van de wetenschap en versla je vrienden met real-life Pacman, Blind Pacman of één van de andere vijf spellen. Dubbel leuk voor mensen die zich vanzelf al graag in het zweet werken.


19:00
Untitled-1
Workshop Chinese Schilderkunst
Museum Volkenkunde

Krijg je zelf kriebels bij het zien van al die kunstenaars? Twijfel niet en pak een kwast. Tijdens de Nacht leer jij in een half uur de basics van de Chinese Schilderkunst en maak je je eigen kunstwerk. Monica Chen, gespecialiseerd in Chinese Studies, leert je goudvissen schilderen als de beste en vertelt waarom deze rakker zo’n belangrijke plaats inneemt in de Chinese kunst.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Het Alzheimer universum
Oude Sterrewacht

De vader van Maartje Duin heeft Alzheimer. Nu zijn herinneringen verdwijnen, komen bij haar de vragen. Wat deed hij in de jaren voor haar geboorte, toen hij promoveerde als sterrenkundige in de Leidse Sterrewacht? En waarom verliet hij de wetenschap?

Samen met haar vader bezoekt Maartje de Oude Sterrewacht in opnieuw. In een podcast kun je tijdens de Nacht dwalen door dit historische gebouw en kom je alles te weten over wetenschap in de jaren ’70, radiostraling van supernovaresten en het peilloze universum van dementie.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Participatient
Hortus botanicus Leiden

“Slecht nieuws meneer,  lijdt aan Percutane facet-denervatie.” - Ehh, wat?! Helaas zijn de meeste van ons medische nitwits die geen kaas hebben gegeten van al die moeilijke latijnse termen voor ziektes. Maar dat is wel een beetje lastig als je wil weten wat je nou eigenlijk mankeert. Gelukkig bieden medisch microbioloog Robbert Bentvelsen en zijn team de oplossing. Met zijn app Participatient (Winnaar Dutch Hacking Health) wil hij de zorg verbeteren door patiënten beter te informeren over hun ziekte. Tijdens #NKK16 kun jij zelf ontdekken hoe dit in zijn werk gaat.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Hack the brain
Leidse Schouwburg

Mensen hebben een beperkte concentratiespanne. Hoe kunnen we zien wanneer iemand’s aandacht wegzakt? Met die vraag in het achterhoofd ontwikkelde Team BrainED voor de wedstrijd Hack the Brain 2015 een prototype van dit concentratie-spel. Met behulp van EEG-feedback streef je er naar om zo geconcentreerd en zo ontspannen mogelijk te zijn. Kom uitproberen en zie hoe chill en gefocused jij werkelijk bent!


19:00 - 01:00
Untitled-1
Save as .jpeg
Leidse Schouwburg

We worden dagelijks overspoeld met beelden; uit je dagelijks leven, reclames, sociale media, televisie. Maar welk beeld doet ons nog echt wat? Zelfs aan de meest aangrijpende beelden raken we gewend. Kunstenaar Rein Janssen creëert een nieuwe vorm van beeld die er nog niet was en er ook nooit meer zal zijn.


19:00 - 01:00
Untitled-1
About how my emotions were stolen by the machine
Leidse Schouwburg

Veel jonge mensen leven online en hebben maar half door hoeveel privacy ze daarbij inleveren. Moeten we dat eigenlijk wel willen? Aan de hand van een persoonlijk familie archief houdt Roemeense actrice Ioana Tudor een monoloog over het gebrek aan privacy in het westen, waarbij haar emoties live worden geanalyseerd met emotieherkenningssoftware.  

Mede mogelijk gemaakt door Imotiens software. 


19:00 - 01:00
Untitled-1
Visual Vocabulary
Museum Volkenkunde

Hoe verbeeld je abstracte begrippen als ‘vrijheid’ of ‘rechtvaardigheid’ in een tekening? Illustrator Rosa Douma en het Taalmuseum Leiden onderzoeken met bezoekers de taal van politici en marketeers. Hoe verschillen de beelden die stoptrein en en sprinter, hypotheekrenteaftrek en villasubsidie oproepen? Teken mee!


19:00 - 01:00
Untitled-1
The art of seeing sound
Oude Sterrewacht

Verschillende frequenties zorgen ervoor dat wij het verschil tussen bepaalde tonen kunnen horen. Maar wist jij dat je er ook dingen mee kunt laten bewegen? Het LUMC Gehoorteam laat zien dat je er zelfs kunst mee kunt maken. Laat je verrassen en wordt creatief met frequenties in de Oude Sterrewacht.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Toiletwetenschap
Route

Dacht jij dat de WC de enige plek was zonder wetenschap tijdens de NKK16? Mooi niet! Dit jaar is ook de toilet onderdeel van het toneel van Nacht van Kunst & Kennis. Wetenschapsplatform Science Online Leiden biedt je op het toilet verrassende feitjes over wetenschap. Zo kun je rustig je kennis bijspijkeren, zélfs tijdens je toiletbezoek. 


19:00 - 01:00
Untitled-1
iGEM: Microbes, Mars & Living Art
Rijksmuseum van Oudheden

Bacteriën mogen dan niet iedereen’s favoriete onderwerp zijn, het iGEM team laat zien dat je er fantastische dingen mee kunt doen! Door middel van chemische reacties kun je je eigen kunstwerk maken met gekleurde bacteriën in een petrischaaltje. Als dat niet mooi op de schoorsteenmantel staat weten wij het ook niet meer.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Beauty Verhalen Salon - Zina platform
Museum Volkenkunde

Vlei je neer in het café van Museum Volkenkunde en sluit je ogen. Onder het genot van een handmassage door een van de Zina-masseuses, afgesloten van de buitenwereld, geven nabije buren en verre onbekenden uit Amsterdam en Brussel hun intieme verhaal prijs. Bewoners en grensoverstekers, op zoek naar grenzeloos geluk en veiligheid en tegelijkertijd stuitend op de onverbiddelijke realiteit in het beloofde land. Maakt onbekend ook onbemind?


19:00 - 01:00
Untitled-1
Art Rooijakkers interviewt
Leidse Schouwburg

Art Rooijakkers, bekend als presentator van 'Wie is de mol', is onze presentator in de Leidse Schouwburg. Met onze 3 keynote-sprekers gaat hij in gesprek over kunst & kennis. 

20.15-20.45: Ramsey Nasr 
21.15-21.45: Ionica Smeets 
22.15-22.45: Arthur Japin 

[foto: Michel Snater]


19:00 - 01:00
Untitled-1
Aan tafel met Frankenstein
Hortus botanicus Leiden

Onze tijd kenmerkt zich door het razende tempo waarmee nieuwe technologieën ons overspoelen. Enerzijds vestigen we onze hoop op innovatie en zijn we trots op onze vindingrijkheid. Anderzijds is er de permanente vrees om 21ste-eeuwse monsters van Frankenstein te scheppen. Museum Boerhaave organiseert de Frankenstein-talkshow waar wetenschappers, filosofen en kunstenaars in 4 gesprekken met jou debatteren over technologische innovaties en ethische dilemma’s. Presentatie is in handen van Martijn Calmthout (wetenschapsjournalist de Volkskrant). Bas Heijne (filosoof & columnist) leidt ieder panel in en reflecteert achteraf met het publiek. 

  • 19:15 - Kunst en biotechonolige en een geïmplanteerde chipkaart. Daarover gaat het in 'hoogmoed en technologie'
  • 20:30 - Moeten we bang zijn voor robots omdat we er niet bekend mee zijn? Daarover gaat het in 'fear society'
  • 21:45 - Hoe ziet Leiden er in de toekomst uit? We spreken erover in 'smart city'
  • 23:15 - 'Robotliefde' gaat over technologische emotie. Bestaat dat eigenlijk wel?

Aan tafel bij Frankenstein wordt georganiseerd door Museum Boerhaave.


19:00 - 01:00
Untitled-1
The war of the plants
Hortus botanicus Leiden

Maakt de natuur zichtbare evolutionaire sprongen? Lijken de beelden te bewegen? Heersen planten over ons of heersen wij over planten? Conceptuele fotografe Annette Lagendijk verbindt in haar fotoserie ‘Natura non facit saltus’ de intelligentie van planten en de menselijke behoefte om planten te willen classificeren. Deze foto-expositie is te bezichtigen in de Oranjerie.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Picture This!
Hortus botanicus Leiden

Precies weten waar de tumor zit: door geavanceerde imaging technieken kunnen chirurgen kwaadaardige kankercellen laten ‘oplichten’ en weten ze welke cellen ze weg moeten snijden. Picture this! laat je deze en nog veel meer toepassingen zien van de nieuwste imaging technieken waar onderzoekers op Leiden Bio Science Park aan werken. Bekijk de optische 3D microscoop, fascinerende video´s en foto´s van hersenen, fossiele kaken, zebravisjes en ga zelf aan de slag met Technolab proefjes – bij Picture this!

Het bouwplan van tweevleugeligen families

Naturalis, Rens van Driel

Er is veel onduidelijk over de afkomst en de indeling van bepaalde families en soorten in de orde van de tweevleugeligen. Om hier duidelijkheid in te scheppen maken we 3D modellen aan de hand van CT-scans van mannelijke genitaliën om hier vervolgens een generaal bouwplan mee op te stellen.

3D in actie: Seksende fruitvliegen

Naturalis, Sanne van Gammeren

Om meer te weten te komen over de evolutie van asymmetrische geslachtsorganen, heeft Sanne van Gammeren 3D-modellen ontworpen van seksende fruitvliegen (Drosophila pachea). Op deze manier heeft ze de geslachtsorganen en de betrokken inwendige organen in beeld gebracht terwijl ze 'in actie' waren.

Kijkje in de vroege ontwikkeling van het brein
Naturalis, Sophie van der Hart

Ons brein is één van de meest complexe structuren die voort is gekomen uit de evolutie. De ontwikkeling van het brein heeft grote gevolgen gehad op de vorming van andere organen. Met Röntgentechnologie en 3D-technieken brengen we fossiele gewervelden weer tot leven en nemen we een digitale kijk in de vroege ontwikkeling van het brein om de evolutionaire stappen te achterhalen die de structuren van ons lichaam hebben bepaald.

Heel precies opereren in het LUMC

Noor Boogerd (LUMC Heelkunde) en Charlotte Hoogstins (CHDR)

Een tumor is niet altijd goed zichtbaar. Dit leidt er soms toe dat de oncologisch chirurg de tumor niet volledig kan verwijderen of gezond weefsel rond de tumor beschadigt. De groep van Alexander Vahrmeijer van het LUMC onderzoekt een techniek om tumoren tijdens een operatie beter zichtbaar te maken met fluorescerende stoffen en geavanceerde camera’s.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Telescopentour
Oude Sterrewacht

De Oude Sterrewacht is de oudste universitaire sterrenwacht ter wereld. Het gebouw heeft veel beroemde ontdekkingen en beroemde mensen gezien, onder andere Albert Einstein. Tijdens de #NKK16 kun jij in de voetstappen treden van deze helden en net als zij de sterren van heel dichtbij bestuderen. Op vertoon van je bandje kun je een gratis kaartje halen voor één van de Telescopentours, waarbij je een unieke kijk in ons sterrenstelsel wacht.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Poetry Circle Nowhere
Oude Sterrewacht

“Rozen zijn rood, violen zijn blauw... “. Veel verder dan dit komen wij niet. Gelukkig weten de dichters van Poetry Circle Nowhere er wel raad mee. In de oude bibliotheek dichten de poëten van Poetry Circle Nowhere je nog onvertelde verhalen en zinnenprikkelende gedichten toe. Waan je tussen de oude boeken in nieuwe verhalen.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Live Animation
Museum Volkenkunde

Een kunstenaar live aan het werk zien? Jij vraagt, wij draaien! DAAN in Space zal tijdens #NKK16 de ruimte vullen met live animaties. Het beeld wordt gemaakt waar jij bij staat. En wellicht dien je zelf nog als inspiratie ook: als je goed oplet, zie je jezelf misschien wel voorbij komen.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Blackbox
Museum Volkenkunde

Hoe voelt een depressie? Met die vraag ging een groep studenten van het Honours-trajject aan de Hogeschool Leiden aan de slag. Onder leiding van personal coach Thijs Friskes kun jij tijdens de #NKK16 de tekenen van een depressie aan den lijve ondervinden. Verplaats je in een depressief iemand en kom meer te weten over de zwarte wereld waar zij zich in bevinden.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Leren in Virtual Reality?
Academiegebouw

Kunnen we Virtual Reality gebruiken in het onderwijs? Dat onderzoeken we bij het VR Learning Lab! Beleef de applicaties gemaakt door de studenten van het vak Virtual Reality for Science & Education. Bekijk complexe atomen in 3D, kijk door de ogen van een kameleon, of herken samen de juiste dino's in DinoZapp, een samenwerking tussen Universiteit Leiden en Naturalis.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Virtual Reality: Enter the real
Academiegebouw

Virtual Reality is de toekomst. Als we wetenschappers mogen geloven gaan we in de toekomst shoppen, leren en communiceren via VR. Hoe dat eruit ziet? Tijdens #NKK16 kun je het zelf uitproberen! Zet je bril op en begeef je in een compleet andere wereld. Kun jij echt nog van nep onderscheiden?


19:00 - 01:00
Untitled-1
I like big books and I cannot lie
Academiegebouw

Ben je net helemaal weggeblazen door het interview met Arthur Japin? Een intellectueel geworden na het bezoeken van de Universiteit van de Leek? Wil jij na de #NKK16 nog meer leren over kunst en kennis? Bij het boekenstandje van Van Stockum kun jij de boeken kopen van alle sprekers van de #NKK16! Kun je alles thuis nog eens rustig nalezen.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Real life tinder
Academiegebouw

Op de #NKK16 lopen natuurlijk een heleboel leuke jongens en meisjes rond: hét moment om die perfecte date aan de haak te slaan. Aangezien wij allemaal graag fotootjes naar rechts en naar links swipen (ja jij ook!), geeft de #NKK16 jou de mogelijkheid om deel te nemen aan een uniek date-experiment: Real Life Tinder! Dit experiment is een project van 4 PhD-studenten van de Universiteit Leiden om meer te weten te komen over de neuroscience achter aantrekkingskracht. Naderhand heb jij de wetenschap geholpen en kun jij meteen een telefoonnummer scoren onder het genot van een biertje bij de bar. Win-win!


19:00 - 23:00
Untitled-1
Meesterbarbier Jan
Rijksmuseum van Oudheden

Er is maar één plek tijdens de Nacht waar ruige mannen echt tot rust kunnen komen: meesterbarbier Jan biedt je dé plek van bezinning voor de échte man! Kom op de wachtstoeltjes zitten en krijg (gratis!) de perfecte baardtrim of relaxte scheerbeurt. 


19:00 - 23:00
Untitled-1
Show 'n Tell
Rijksmuseum van Oudheden

Naturalis heeft meer dan 37 miljoen stukken en het RMO heeft ruim 180.000 voorwerpen. Jammer dat we die niet allemaal zien in de museumzalen. Gelukkig denken we met je mee vanavond: een aantal collectiebeheerders laten je stukken uit depots zien die je normaal nooit ziet. 


19:00 - 23:00
Untitled-1
Onkruidcocktails
Rijksmuseum van Oudheden

Onkruid moet niet uit de stad verbannen worden, maar moet juist gezien worden als gewilde natuur. Dat vinden Bennie en Vincent, de initiatiefnemers van Gewildgroei. Samen met de Onkruidenier serveren ze vanavond drankjes gemaakt van onkruid uit een rugspuit. Geen bestrijdingsmiddelen en geïnspireerd op de collecties van Naturalis en het RMO. 


19:00 - 22:30
Untitled-1
Johan draait
Rijksmuseum van Oudheden

Tussen knusse lampjes, en onder toeziend van Toon de Fazant, draait DJ Johan vintage vinyl van vandaag, gisteren en morgen. Fijne deuntjes voor in de monumentale Tempelzaal! 


19:00 - 00:00
Untitled-1
Rondje RMO
Rijksmuseum van Oudheden

Alleen vanavond krijg je deze rondleidingen. Ze zijn allemaal superfan van het RMO en ze staan te trappelen om jou te laten zien wat de meest bijzondere, grappigste, en vreemdste stukken in het museum zijn! 100 % garantie dat je als fan weer naar buiten stuitert, ook als je nu nog helemaal niks met oudheden hebt! Startpunt: bij de glazen lift 

  • 19.30: Rare jongens, die Romeinen (Asterix-kenner Rene van Royen)
  • 19.45, 21.15 & 22.00: Verborgen verhalen (restaurateur Renske Dooijes) 
  • 20.00 & 21.00: Tempel, kerk en stal (hoogleraar Miguel John Versluys) 
  • 23.00: Directors choice (directeur Wim Weijland)

19:00 - 22:30
Untitled-1
Lekker ruige Wetenschapstalkshow
Rijksmuseum van Oudheden

De Lekker Ruige Wetenschapschapstalkshow is een interdisciplinaire show met flitscolleges, mini-quizjes, brutale vragen aan het publiek, filmpjes en interviews, gepresenteerd door Maarten Keulemans (wetenschapsjournalist bij de Volkskrant). De gasten vertellen over diverse onderwerpen, zoals of SM gelukkig maakt, hoe je dino's kunt vinden, vrouwelijke grunters in de metal scene, ontbindende lijken onderzoeken in de Body Farm in Texas, vrouwelijke superschurken en de terugkeer van De Nobele Wilde.

Ype Driessen heeft het medium fotostrip aan de vergetelheid onttrokken en maakt voor deze talkshow filmpjes speciaal op maat. Bruno van Wayenburg, wetenschapsjournalist, maakt handgetekende videofilmpjes over wetenschap waarin hij snel en gevat uitlegt hoe wetenschap en andere ingewikkelde zaken in elkaar zitten.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Culture-Swing-Dance-Machine
Museum Volkenkunde

Meng dansstijlen uit verschillende landen en (sub)culturen. In deze video-installatie van kunstenaar Mark Buitenwerf neem je de rol aan van choreograaf en laat je dansers uit de meest uiteenlopende culturen met elkaar dansen. Cybergoth Salsa? Ballet Metal? Ballroomschlager? Rock 'n Riverdance? Het kan allemaal in deze doldwaze installatie. 


19:00 - 01:00
Untitled-1
One moment in time
Oude Sterrewacht

In de Meridianenzaal,  de plek waar vroeger de eerste en enige tijdmeter voor heel Nederland stond, staat tijdens #NKK16 One Moment in Time, een interactieve installatie die jemeeneemt op een reis langs gekromde ruimte, verdikte tijd en omgekeerde zwaartekracht. Zoals astronauten in proefopstellingen worden getraind voor een verblijf in het bovenaardse, zo wordt jij in deze constructie voorbereid op een bezoek aan een wormgat, de magische plek waar de tijd andere vormen aanneemt, je leven aan je voorbij flitst en waar werelden samenkomen.
One Moment in Time is bedacht en uitgevoerd door het tweepersoons kunstcollectief Victor Engbers en Ina Smits. Eerder maakte ze werken voor Into the Great Wide Open, Amsterdam Light Festival en Festival Der Aa.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Mooi weer op straat
Gebr. de Nobel

Studentenkwartet Mooi Weer Op Straat staat garant voor een feest waarin van alles aan bod komt; de nieuwste dance-hits, dansbare feestnummers en vrolijke meezingers! Met saxofoon, accordeon, gitaar en cajon begonnen zij als een kleine grap in de zomer langs de Oudegracht in Utrecht, maar staan zij momenteel op vele podia en diverse feesten in het land. “Fireball” uitgevoerd op een accordeon? Het kan bij Mooi Weer Op Straat!


19:00 - 01:00
Untitled-1
De Funkkaravaan
Oude Sterrewacht

De Funkkaravaan is een knaloranje caravan die je mee neemt naar de soulvolle jaren ’60 en funky jaren ‘70. Met deze retro sleurhut aan de trekhaak en een enorme stapel vinyl op de achterbank toeren muziekliefhebbers Niels en Pim door het land. Laat je verrassen door de gouwe ouwe en onbekende pareltjes van de Funkkaravaan, doe een potje sjoel met je vrienden of gooi gewoon gelijk je heupjes los!


19:00 - 01:00
Untitled-1
Spiegeltje spiegeltje
Museum Volkenkunde

Nikki Manuputty en Els Vegter nodigen jou uit op een andere manier jezelf en de ander te kijken. Wat is (jouw) realiteit? Wat is je perspectief? Wissel van bril en blik en ontdek nieuwe gezichten!


19:00 - 01:00
Untitled-1
Dansend Orakel
Museum Volkenkunde

Is de huidige manier van leven de juiste manier? Ser Sebico en Grace Hardt worstelen met dit soort vragen en verwerkten ze in een improvisatiedans. Twee dansende zielen op zoek naar antwoorden op belangrijke vragen. En weet je wat het mooie is? Je kunt zelf ook vragen stellen. Al improviserend geeft dit orakel je dan antwoord.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Jouw nieuwe woord
Leidse Schouwburg

Woordenboeken zijn vaak dikke pillen. Toch zijn er allerlei verschijnselen waarvoor geen Nederlands woord bestaat: van de angst om je telefoon te verliezen tot de geur van versgemaaid gras. Schrijf mee aan een alternatief woordenboek en ga op de foto met jouw bijdrage. 


19:00 - 01:00
Untitled-1
HERS

HERS is persoonlijk, dynamisch en komt recht uit het hart. In de foyer van de stadsschouwburg verzorgen ze jou van herkenbare popliedjes in hun eigen unieke soulvolle en soms elektronische sound. Benieuwd hoe dat klinkt? Come check it out! 

Foto: Noraly Oonk


19:00 - 01:00
Untitled-1
Wie is het?

Wie kent er dit klassieke spelletje nog? Bill met zijn punthoofd, Alfred met zijn grote oranje snor, Claire met haar hoedje... Hoogleraar Judi Mesman (Universiteit Leiden) wil jou als proefkonijn. Ze is zeer benieuwd naar de strategie die jij inzet om zo snel mogelijk te raden wie ‘het’ is. Doe mee, draag bij aan een wetenschappelijk experiment en ontdek meer over je eigen speltactieken! Ieder half- en heel uur te doen in Museum Volkenkunde.


19:00 - 01:00
Untitled-1
Uitzicht, inzicht

Uitzicht/Inzicht is een rijdende kijkdoos, een theatraal object waar ontmoetingen plaatsvinden, waar binnen naar buiten kijkt en buiten naar binnen. Open een deurtje en laat je verrassen. Met welke blik kijk jij? 


19:00 - 01:00
Untitled-1
Opera op de Gijselaarsbank

Jannelieke Schmidt (sopraan), Toos van der Wal (mezzosopraan) en Sofie de Klerk (accordeon) brengen
je opera aan de mooiste gracht van Nederland, het Rapenburg. Ze bezingen de liefde: van onvoorwaardelijk tot consumerend. Van bewust tot naïef. Van Carmen van Bizet tot Belle uit van Offenbach. Elk heel en elk half uur een mini- concert van 10 minuten. 


19:00 - 01:00
Untitled-1
Watertaxi met concerten

In samenwerking met de Leidse Rederij verzorgen we met de watertaxi jouw vervoer tussen de Nacht-locaties. Stap aan boord en geniet van een intiem concert of mooi gedicht terwijl je te water naar de volgende locatie gebracht wordt. Opstapplaatsen: Rapenburg (ter hoogte van nr. 24), Rapenburg (ter hoogte van Academiegebouw), Oude Singel (voor Museum de Lakenhal) en Museum Volkenkunde (voorplein).


19:00 - 21:00
Untitled-1
CRÈME BRULÉE
Museum Volkenkunde Museum Volkenkunde - Volkenkunde plein

DJ duo Crème Brulée draait vanuit een nostalgisch decor een fijne mix van (electro) swing, soul, funk, groove en jazz. Gekleed in stijl toveren deze dame en heer het plein om in een fijne club waar de voetjes van de vloer moeten. 


19:05 - 19:25
Untitled-1
The name is hunter, dino hunter
Rijksmuseum van Oudheden

Paleontologie: is dat niet iets met kwastjes en mini-beitels? Ja, én met shovels, tornado's, poepen op de prairie, en röntgenapparaten zo groot als je slaapkamer! Dino hunter Anne Schulp (Naturalis) komt vertellen over T. Rex Trix (sinds deze maand in Naturalis!) en waarom hij het stoerste beroep ter wereld heeft! Tijd nog onbekend, onderdeel van Lekker Ruige Wetenschapstalkshow. 


19:15 - 20:45
Untitled-1
Aan de Arbeid
Leidse Schouwburg

Ons stadsgezelschap PS|theater neemt je mee in het Leidse arbeidersverleden. Van industrie naar kennis en van domste stad naar slimste stad van Nederland. Wetenschappers, arbeiders, kunstenaars en acteurs van PS|theater belichten op een bijzondere manier de Leidse industriegeschiedenis. Een écht Leids verhaal, speciaal voor ons festival gemaakt! 


19:15 - 19:45
Untitled-1
Songspiel, my Videoland door de Veenfabriek
Museum Volkenkunde

Acteurs en muzikanten van de Veenfabriek en spelers van de theatergroep Domino nemen je mee in een gedroomde film van mensen met een verstandelijke beperking. Voorzien wij de wereld niet allemaal op onze eigen manier, beperkt of niet, van betekenis? Wie is eigenlijk beperkter? Wat is normaal? In Songspiel, My Videoland dringen ze door in de binnenwereld van ‘normale’ en ‘niet-normale’ mensen in de zoektocht naar het antwoord op deze vragen. De werelden vloeien in elkaar over. De associatieve en poëtische teksten raken de toehoorder diep in het hart. De voorstelling werd met veel succes overal in Nederland opgevoerd.

Speciaal voor de Nacht van Kunst & Kennis maakt de Veenfabriek een speciale compilatie van de voorstelling met medewerking van cardioloog Harriëtte Verwey van het Leids Universitair Medisch Centrum.


19:15 - 19:45
Untitled-1
Erotische dromen tussen de lakens en op het witte doek
Gebr. de Nobel

Films hebben hun eigen manier om dromen uit te beelden. Wat is hier vanuit wetenschappelijk oogpunt over te zeggen? Klopt dit eigenlijk wel met de werkelijkheid? De bekende Wetenschapsfilosoof Douwe Draaisma (Rijksuniversiteit Groningen) vertelt over het verschil tussen de lakens en het witte doek en bekijkt de wetenschappelijke geloofwaardigheid van de erotische droom op het grote scherm.


19:15 - 19:45
Untitled-1
Universiteit van de Leek
Oude Sterrewacht

Wetenschap iets voor oude grijze mannetjes? Zeker niet! Tijdens de Nacht krijg jij een stoomcursus science; in Universiteit van de Leek maak je kennis met de meest ingewikkelde onderwerpen, speciaal uitgelegd op een begrijpelijk manier. Zo ben jij binnen no-time een expert op het gebied van endocrinologie, economische en sociale geschiedenis of rechtssociologie. Kun jij mooi indruk maken op je vrienden met een uitstekend geïnformeerd verhaal.

Leer lobbyen als Frank Underwood bij Plofkippen en schaliegas!

Denk na over de invloed van terrorisme op de rechtsstaat in Halt! Je privacy of je veiligheid

Wordt een expert op het gebied van afvallen bij Van kilo-knaller tot killerbody

Bekijk de prachtige sterrenfoto's van Fotograaf van de Sterren André van der Hoeven 

Hoor het pleidooi over de voordelen van de Circulaire economie

Krijg een lesje vluchtelingen geschiedenis bij Vroeger was alles hetzelfde


19:15 - 19:45
Untitled-1
Kijken met Rembrandt
Academiegebouw

In de 17e eeuw maakte Rembrandt vijf schilderijen waarop hij de vijf zintuigen verbeeldde. Wetenschapsplatform Science Online maakt aan de hand van deze schilderijen vijf workshops die de verschillende zintuigen belichten. Schuif aan bij één van de sessies en laat je verrassen door middeleeuwse muziek, de kennis van een geurexpert of een het beeld van een camera obscura.

Kijken met Rembrandt

In de 17de eeuw konden wetenschappers en schilders anders gaan kijken dankzij steeds betere lenzen. Dat was grensverleggend voor die tijd! Bij deze workshop leer je hier meer over en maak je je eigen camera obscura.


19:15 - 19:45
Untitled-1
Aan tafel met Frankenstein: hoogmoed en technologie
Hortus botanicus Leiden

Er worden miljoenen geïnvesteerd in het genezen én verbeteren van de mens. Hoe ver gaan we in de ‘optimalisatie’ van ons lichaam en ander genetisch materiaal? En waar ligt de grens?

Met Henk Jan Out (hoogleraar farmaceutische geneeskunde, Radboud Universiteit), auteur Leve het geneesmiddel!) over gepersonaliseerde medicijnen, Tom van Oudenaarden over zijn geïmplanteerde OV-chipkaart en transhumanisme, en Lucas Evers (Waag Society) over kunst en biotechnologie.

Aan tafel bij Frankenstein wordt georganiseerd door Museum Boerhaave.


19:15 - 19:45
Untitled-1
Vroeger was alles hetzelfde
Oude Sterrewacht

Het meest besproken onderwerp van dit jaar is ook het meest omstreden. Talkshows, kranten en in de kroeg: ook jij kwam de ‘vluchtelingencrisis’ overal tegen. Toch is Nederland altijd een land van migratie geweest. Hoogleraar migratiegeschiedenis Marlou Schrover (Universiteit Leiden)  laat je zien dat vroeger eigenlijk alles hetzelfde was.


19:30 - 20:00
Untitled-1
I is I, You is You, Who is Who?!
Oude Sterrewacht

Urban danstaal heeft ook bestaansrecht in theatrale context: dat bewijst Brotherhood Dance Collective. Geïnspireerd door het existentialisme vertellen Jeffrey de la Fuente en Gino Jagessar over het losbreken uit patronen en het opnieuw definiëren van jezelf. Met veel energie en een knipoog nemen zij je mee in een mengelmoes van hiphop, breakdance en hedendaagse dans.


19:30 - 20:00
Untitled-1
Dichter
Hortus botanicus Leiden

Dichter wil met zijn muziek een brug slaan tussen hiphop en kunst. Voor zijn nieuwe album ‘Nieuw leven’ werkte hij samen met 9 kunstenaars, die allen een kunstwerk maakten, geïnspireerd op 1 van zijn liedjes. Zo’n cross-over mag natuurlijk niet ontbreken bij de #NKK16! Check deze nieuwe hiphopsensatie en kom #Dichterbijdichter.


19:30 - 20:00
Untitled-1
AAP NOOT MIES
Rijksmuseum van Oudheden

Geinspireerd door de invloeden van Sigur Rós en Bon Iver is het niet gek dat de voornamelijke Engelstalige Dinaira Scheffers haar liedjes aanvankelijk in het Engels schreef. Pas sinds kort maakte zij de overstap naar Nederlandstalige liedjes en dat pakt goed uit! AAP NOOT MIES groeide uit tot een volwaardige indiepop-band. Met hun gevoelige, breekbare liedjes schopten ze het zelfs tot de finale van de Grote Prijs van Nederland. Deze zomer deden zij een festival- en clubtour, waarbij ze ook een bezoekje brengen aan de #NKK16. Genieten!
 

Foto: Nick Toet


19:30 - 19:45
Untitled-1
Gruntende vrouwen in de metalscene
Rijksmuseum van Oudheden

Als zeldzame vrouwelijke leadzanger in de heavy metal scene zit je in een idiote situatie: je wordt als vrouw niet echt serieus genomen door al die ruige kerels, maar aan de andere kant kun je het feit dat je vrouw bent tussen al die harige gasten wel helemaal uitbuiten. Maak je er gebruik van, of juist niet? Een dilemma waar Pauwke Berkers (Erasmus Universiteit Rotterdam) uitgebreid onderzoek naar deed. 


19:30 - 20:00
Untitled-1
Meten = Weten = Kunst?
Leidse Schouwburg

Als je om je heen kijkt, is het adagium ‘meten = weten’ meer in zwang dan ooit. Via apps en onderzoeken proberen we menselijke zaken als emotie, welzijn

en geluk in bits en cijfers uit te drukken. Worden we hier nu werkelijk gelukkig van? Vervreemden we van ons gevoel en denken we alleen nog maar in cijfers? Kunstenaars re ecteren in toenemende mate op deze maatschappelijke ontwikkeling. Curator Christel Vesters onderzoekt vele van deze kunstwerken en gaat met hoogleraar Rob Zwijnenberg (Universiteit Leiden) in gesprek over de grenzen van technologie en het vermogen van kunstenaars om ons kritisch naar onszelf te laten blijven kijken. 


19:30 - 22:00
Untitled-1
Klapstuk!

Voor het Academiegebouw speelt de Leidse groep Hollands Nieuwe de hoogtepunten uit ‘Hutspot de Musical, een KlapStuk!’. 


19:45 - 20:15
Untitled-1
Universiteit van Nederland: Seks!
Gebr. de Nobel

Het schijnt dat rond de 65% van de mannen en 20% van de vrouwen tenminste 1x per week porno gebruikt. Maar wist je ook dat porno al lang voor de komst van de videoband en het internet populair was? Dat mensen bepaalde boekjes lazen met maar één hand bijvoorbeeld….? Nederlands eerste “historisch pornologe” Inger Leemans (VU) weet alles over de oorsprong van porno en hoe het immens populair werd. Neem je spannende-woorden-bingo-lijstje mee, want we gaan het beestje vanavond gewoon bij zijn of haar naam noemen!

Dit programma is gemaakt door de Universiteit van Nederland.


19:45 - 20:15
Untitled-1
La conscience
Museum Volkenkunde

Een bijzonder muzikaal optreden! Deze muzikanten hebben verschillende stemmen, achtergronden, leeftijden en nationaliteiten. Ze pleiten met hun muziek voor dat wat zij het belangrijkst vinden: empathie. Met hun optreden smelten ze polen aan elkaar, zijn ze onpartijdig en strijden ze voor vrede. Met dank aan festival Voice4Thougt.


19:50 - 20:10
Untitled-1
Vrouwelijke superschurken
Rijksmuseum van Oudheden

Cruella de Vil of de boze stiefmoeder in Sneeuwwitje: in elke Disney-film zit wel een sadistische vrouwelijke slechterik. Maar in het echte leven lijken er veel minder vrouwelijke schurken te zijn. Kun je één vrouw noemen die voor oorlogsmisdaden veroordeeld is? Alette Smeulers (Tilburg University) wel. Zij doet onderzoek naar vrouwelijke superschurken: kunnen vrouwen net zo kwaadaardig zijn als mannen en is de manier waarop ze misdaden plegen anders dan die van mannen? 


20:00 - 20:30
Untitled-1
Fotograaf van de Sterren
Oude Sterrewacht

Mooi hè, de foto’s van de Melkweg? Maar hoe breng je de sterren, duizend lichtjaren bij ons vandaan, goed in beeld? Fotografie van de sterrenhemel is heel andere koek dan een kiekje op Instagram. Fotograaf van de sterren André van der Hoeven geeft tijdens de #NKK16 een inkijk in de technieken van de sterrenkunde-fotografie en laat ons dingen zien die met het blote oog niet zichtbaar zijn!


20:00 - 20:30
Untitled-1
Moral Auction (Moeremans & Sons)
Academiegebouw

Speciaal voor de Nacht van Kunst en Kennis slaat het aanstormende theatergezelschap Moeremans&Sons de handen ineen met professor Egbert Koops (Universiteit Leiden) voor een wel heel bijzondere editie van hun morele spel The Moral Auction. Een pop-up veilinghuis waar niet met munten of briefgeld wordt betaald, maar met ethische valuta. Je ruilt een week lang je afval in zee dumpen in voor een eeuwig bruisend libido, gaat langdurig vreemd voor de garantie op pijnvrij sterven of veroorzaakt misschien wel een dodelijk ongeluk voor een eeuwige garantie op de gezondheid van je partner. Eenmaal, andermaal, moreel verkocht!


20:00 - 20:30
Untitled-1
Dansen in de Kas: OIJ.
Hortus botanicus Leiden

OIJ is bezig aan een opmars. Deze zomer releasde hij zijn eerste EP, met o.a. de knettervette tracks ‘Blinded’ en ‘Believe’. Die laatste werd zelfs uitgeroepen tot het officiële anthem van het NK Atletiek 2016. Met zijn beats en lichtinstallatie tovert hij tijdens de #NKK16 de kas om tot dansvloer! Knappe jongen die hierbij stil kan blijven staan.


20:00 - 20:30
Untitled-1
Panorama Ineptum: 100 meter beschilderd doek
Rijksmuseum van Oudheden

In deze gejaagde tijden, waarin een pak yoghurt soms een langere houdbaarheidsdatum heeft dan een nieuwe tablet, komt theatergroep De Brandende Kat naar De Nacht van Kunst & Kennis met een heus bewegend panorama. We hebben het hier over niets meer of minder dan een negentiende-eeuws theatermechanisme waarbij een machtige machine met een beschilderd doek van 3 meter hoog en 100 meter de bezoeker mee neemt op een spectaculaire, kosmische reis langs raadselachtige werelden en vervlogen tijden. Dit alles onder begeleiding van opgewekte muziek, een man op een fiets, en een welbespraakte verteller. 


20:00 - 20:30
Untitled-1
Jazz in de kamer
Academiegebouw

Het Leids huiskamerfestival Jazz in de Kamer is er ook deze editie gelukkig weer bij. In de receptiezaal brengen ze fijne, intieme optredens in de meest relaxte muziekstijl die er is: jazz. Vanavond bundelen zangeres Margriet Sjoerdsma en gitarist Marzio Scholten hun krachten. Ze presenteren een combinatie van eigen materiaal en bestaand werk, waarbij zij duidelijk hun eigen signatuur ten gehore brengen. Intiem, virtuoos en melodieus.


20:00 - 20:30
Untitled-1
Ontdek Volkenkunde
Museum Volkenkunde

Volkenkunde heeft bijna 370.000 voorwerpen. Elk van die voorwerpen heeft een bijzonder verhaal. Maar allemaal vertellen ze iets over de gezamenlijke geschiedenis die we met elkaar delen. Deze rondleidingen laten je zien dat de wereld nooit geïsoleerd was en dat Nederland eigenlijk altijd al verbonden was met andere landen en culturen. 

  • 20.00-20.30, 21.30-22.00 - Ontdek Afrika met conservator Annette Schmidt. 
  • 20.30-21.00, 22.30-23.00 - Ontdek Oceanië met conservator Wonu Veys. 

20:15 - 20:45
Untitled-1
Ramsey Nasr
Leidse Schouwburg

Ramsey Nasr is dichter, schrijver, acteur, regisseur en kenner van klassieke muziek. Toen hij in 2013 stopte als Dichter des Vaderlands ging hij terug naar zijn andere grote liefde, het theater. In 2015 ontving hij de Louis d'Or, de hoogste Nederlandse toneelprijs die een acteur in Nederland kan verdienen. Zijn warme pleidoor voor zachte onpraktische vakken, zijn ervaringen die hij opdeed op expedie met wetenschappers of zijn inzet om klassieke vakken beter te beschermen maken hem een perfecte spreker  op de #NKK16!


20:15 - 20:35
Untitled-1
De 7 principes van de karakterman
Rijksmuseum van Oudheden

Weg met de machoman en de metroman! Het wordt tijd dat de man zichzelf opnieuw uitvindt, vinden wetenschapsjournalisten Jop de Vrieze en Stephan van Duin. In hun boek De Karakterman introduceren ze de man die met zijn tijd meegaat en aan zichzelf werkt in plaats van zijn kwetsbaarheden te verbergen. In dit minicollege introduceren ze de zeven principes van de Karakterman. 


20:15 - 20:45
Untitled-1
Michael Schaap in gesprek met...
Museum Volkenkunde

Gestoken in een jasje van bruin tweed met bijpassende vlinderdas ging Michael Schaap voor zijn programma ‘De Hokjesman’ jarenlang op zoek naar Nederlandse subculturen. Hoewel de vlinderdas tijdens de Nacht van Kunst & Kennis thuisblijft, doet Michael dat niet. Met zijn scherpe observatievermogen en onverwachte invalshoeken vraagt hij drie gasten de hemd van het lijf over vooroordelen, hokjesgeest en het opheffen van scheidslijnen.

20:00 Gloria Wekker

22:15 Zihni Ozdil

0:00 Judi Mesman


20:15 - 20:45
Untitled-1
Michael Schaap in gesprek met... Gloria Wekker
Museum Volkenkunde

Wie de afgelopen maanden het nieuws gevolgd heeft, kan haar niet gemist hebben. Emeritus hoogleraar Gloria Wekker (Universiteit Utrecht) heeft met haar recente boek White Innocence flink wat stof doen opwaaien. Witte Nederlanders doen racistische opmerkingen of gebruiken (denk Zwarte Piet!) vaak af als ‘een grapje’ of ‘iets onschuldigs’. Maar waar komt ons ongemak met kleur nu eigenlijk vandaan? Gloria rekent af met deze witte onschuld in een pittig gesprek!


20:15 - 20:45
Untitled-1
Horen met Rembrandt

In de 17e eeuw maakte Rembrandt vijf schilderijen waarop hij de vijf zintuigen verbeeldde. Wetenschapsplatform Science Online maakt aan de hand van deze schilderijen vijf workshops die de verschillende zintuigen belichten. Schuif aan bij één van de sessies en laat je verrassen door middeleeuwse muziek, de kennis van een geurexpert of een het beeld van een camera obscura.

Horen met Rembrandt 

Wat voor muziek klonk er in de tijd van Rembrandt en wat heeft wiskunde hiermee te maken? Aljosja Mietus (klavecimbel), Aldert Prast (accordeon en bloklfuit) en Thijs van Dijk (viola da gamba en altviool) nemen je mee en laten het je horen.


20:15 - 20:45
Untitled-1
Is there anybody out there? Searching for life on other planets

Leiden International Short Film Experience shows you the world of science and short films. Watch two short movies, watch a short keynote by an expert and engage in a Q&A. This session is about life on other planets!

The idea that there may be life on other planets has captured human imagination for a long time. But what's the scientific take on this? Since astronomers first discovered exoplanets in 1995, we've come to learn that there are a staggering amount of planets out there in the universe. But, we have yet to find one that is habitable, aside from our own. With the recent discovery of the exoplanet Proxima b - the closest to earth so far - these are exciting times to explore the science behind the possibility of life in space."


20:30 - 21:00
Untitled-1
Science Battle
Academiegebouw

Drie promovendi nemen het tegen elkaar op in de Science Battle! Wie vertelt het beste verhaal over zijn of haar onderzoek? In een gedreven presentatie vertellen promovendi over hun vakgebied en over het onderzoek waar zij mee bezig zijn. Aan het einde kies jij de winnaar! 


20:30 - 21:00
Untitled-1
Jeangu Macrooy
Rijksmuseum van Oudheden

Jeangu Macrooy staat op het punt van doorbreken! Hij groeide op in de tropische warmte van thuisland Suriname, maar besloot in 2014 zijn muziekcarrière in Nederland voort te zetten. Afgelopen april werd Jeangu bekroond als 3FM Serious Talent en verraste hij iedereen met zijn betoverende nummer ‘Gold’. Tijdens #NKK16 kun je hem bewonderen in een intiem concert bij de keizerbeelden.

Foto: Rinse Fokkema


20:30 - 01:00
Untitled-1
Blauwe Uur
Hortus botanicus Leiden

Waan je voor één avond in een wereld vol gekleurde bomen, struiken en gras. Ga op ontdekkingstocht door de Hortus en laat je leiden door de lichtkunst van Blauwe Uur, hèt lichtkunstgezelschap uit Leiden. Tijdens de #NKK16 creëren zij een wereld van licht om bij weg te dromen of te trippen.


20:30 - 21:00
Untitled-1
Aan tafel met Frankenstein: fear society
Hortus botanicus Leiden

Techniek en het vooruitgangsideaal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch worden nieuwe ontwikkelingen ook gevreesd: Gaan we niet te ver? Zijn alle gevolgen te overzien? En welke impact heeft een uitvinding op bijvoorbeeld onze privacy?

Sabine Roeser (techniek ethiek, TU Delft) en Jeroen van Loon (kunstenaar, verkoopt zijn eigen DNA) discussiëren over de angst voor het onbekende.

Aan tafel bij Frankenstein wordt georganiseerd door Museum Boerhaave.


20:30 - 21:00
Untitled-1
Taaltalkshow
Leidse Schouwburg

Wat maakte het taalgebruik van Pim Fortuyn opvallend, aantrekkelijk en omstreden? Waarom was de taal van Joop den Uyl in de jaren '70 zo herkenbaar? Klinkt de vooroorlogse premier Colijn inmiddels gedateerd of zou hij ook nu overtuigen? Deze en andere vragen over politieke  taal onderzoeken we in de Taaltalkshow.

Taal is voor politici waarschijnlijk het belangrijkste instrument. Met specifieke formuleringen beïnvloeden ze hoe er naar een onderwerp wordt gekeken en zorgen ze voor politieke speelruimte. Wie weet er niet wat bijvoorbeeld met ‘kopvoddentaks’ bedoeld wordt? Tegelijkertijd worden politici afgerekend op hun taalgebruik en zijn onze opvattingen over wat een politicus wel en niet mag zeggen voortdurend in beweging.

Ontdek in de Taaltalkshow hoe politici klonken en wat hun taalgebruik herkenbaar, overtuigend of juist vaag maakt. Met Boris van der Ham (acteur en politicus), Henk te Velde (hoogleraar politieke geschiedenis, Universiteit Leiden) en Jaap de Jong (hoogleraar retorica, Universiteit Leiden). Presentatie: Yaël Vinckx.

Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met het Taalmuseum Leiden. Vanaf 19 september is hun tentoonstelling 'Van wie is de taal?' te zien in het Leidse stadhuis. Kijk op entaal.nl voor meer informatie.


20:40 - 21:00
Untitled-1
Much ado about nano
Rijksmuseum van Oudheden

Wat hebben Asterix & Obelix, Leonardo da Vinci en het beeld van een Egyptische schrijver met elkaar te maken? Aldrik Velders (Wageningen UR) gebruikt ze allemaal om te laten zien hoezeer de bio-nanotechnologie schatplichtig is aan de verbeeldingskracht, aan inspiratie en creativiteit. Presentator Maarten Keulemans vraagt door over wat bio-nanotechnologie nu eigenlijk precies is. 


20:45 - 21:15
Untitled-1
Town of Saints
Hortus botanicus Leiden

Ooit begonnen als straatact, maar inmiddels tourt het Nederlandse/Finse Town of Saints al vijf jaar intensief door Europa met hun folk-rock tunes. Binnen een half jaar na de release van hun eerste plaat werd Town of Saints uitgeroepen tot een van de meeste veelbelovende Nederlandse artiesten door nationale radio (nominatie 3FM/award) en tv (DWDD). Tijdens #NKK16 presenteren zij hun nieuwe album 'No Place like This'. Wij kunnen niet wachten!


20:45 - 21:15
Untitled-1
Hydrogen Sea
Hortus botanicus Leiden

Hydrogen Sea werd geboren in 2011, als de muzikale liefdesbaby van Birsen Ucar en Pieterjan Seaux. Wanneer de zon ondergaat zijn deze nachtdieren op hun best en schrijven ze de mooiste composities. Multi-instrumentalist Seaux creëert de betoverende melodieën van deze slow motion techno, die Birsen afmaakt met haar zoetgevooisde stem. Wees klaar om betoverd te worden!


20:45 - 21:15
Untitled-1
Lieven Scheire
Academiegebouw

Trouwe bezoekers van de Nacht kennen Lieven Scheire vast! Oorspronkelijk opgeleid als fysicus, maakt Lieven nu furore als comedian, televisiemaker en jurylid van het programma Proefkonijen. Denk jij dat natuurkunde droge kost is? Check Lieven z’n nieuwe show, lach je een kriek en omarm je inner nerd. 


20:45 - 21:15
Untitled-1
The addicted mind, or why we like drugs
Gebr. de Nobel

Dat drugs verslevend is, dat wist je ongetwijfeld. Er is daarom veel onderzoek gedaan naar hoe je van deze verslaving af kan komen. Reinout Wiers stelt in zijn onderzoek dat ‘praten en pillen’ als oplossing voor verslaving niet genoeg zijn. Met een combinatie van deze twee met ‘hersenoefeningen’ kun je sneller van een verslaving afkomen. Een verslaving is namelijk geen ziekte, maar een aangeleerd proces dat deels gestuurd wordt door het onbewuste. 

Gemodereerd door Tex de Wit (Comedy Train, De Snijtafel | De Correspondent)..


20:45 - 21:15
Untitled-1
Circulaire economie
Oude Sterrewacht

Als we niet snel een ommezwaar maken naar een circulaire economie, dan zal het snel afgelopen zijn met economische groei en welvaart. Sinds de jaren ‘50 is de wereldbevolking explosief gegroeid en nu, aan het begin van de 21e eeuw, zitten we in een situatie waarin we de radicaal moeten veranderen. Arnold Tukker, hoogleraar Industrial Ecology (Universiteit Leiden) over circulaire economie! 


21:00 - 21:30
Untitled-1
My own private disaster
Museum Volkenkunde

Wie betrokken was bij een ramp, maar het nog wel kan navertellen, is het middelpunt van elk feestje. Tijdens deze performance van het jonge en onvoorschrokken theatergezelschap Moeremans & Sons ben jij getuige van een rampzalige gebeurtenis EN de trotse eigenaar van een ijzersterk verhaal. Zonder een centje pijn kun je straks scoren bij je vrienden. Bereid je voor op een spektakel op het Volkenkundeplein en zet je hang naar geluk even opzij. Ongeluk is per slot van rekening part of the game, toch?


21:00 - 01:00
Untitled-1
Nachtvlinders belicht
Hortus botanicus Leiden

Wist je dat er vlinders zijn die alleen 's nachts actief zijn? Veel vlinders zijn nachtvlinders: ze leiden dus een verborgen leven en laten zich niet makkelijk zien. Nachtbioloog Wouter, bekend van Nachtverhalen van de VPRO, neemt je mee op expeditie door de Hortus om zijn licht te laten schijnen op deze verstopte dieren. De hele avond doorlopend te doen, check het blokkenschema voor de exacte tijden! 


21:00 - 01:00
Untitled-1
De wonderen van het Leidse Grachtenleven
Hortus botanicus Leiden

Aaf Verkade komt van alles tegen tijdens haar werk in de Leidse grachten. Als stadssnorkelaar van Leiden onderzoekt zij al snorkelend de flora, fauna én kunstriffen in deze voorheen onderbelichte Leidse onderwaterwereld. Tijdens een performance vanuit de grote Hortusvijver vertelt Aaf enthousiast over de soortenrijkdom, de opgedoken kluizen en de andere ‘schatten’ in deze onverwacht heldere én schone stadsvijver.

Foto: cazandra photographs


21:00 - 21:45
Untitled-1
Dansen in de kas: SEF
Hortus botanicus Leiden

SEF gaat als een speer. Hij werkte samen met zo ongeveer iedere grote hiphop-artiest in Nederland en was de stem achter bijvoorbeeld 'Broodje Bakpao' en 'Tijdmachine'. Na een druk jaar met Flinke Namen stort Sef zich nu op zijn solodebuut. Op zijn eerste album 'De Leven' mixt hij verschillende genres tot een soort 'übergenre'. Benieuwd? Check SEF in de Hortuskas!


21:00 - 21:30
Untitled-1
Creator Destroyer ft Vincent Icke
Academiegebouw

Componist en muzikant Maarten Ornstein bedacht een wel heel origineel plan om de tot de zoektocht naar het Higgs-deelte te verbeelden: hij schreef een opera! Tijdens het stuk hoor je verschillende perspectieven op CERN, waaronder die van het deeltje zelf. Het wil heel graag worden ontdekt, hoopt op erkenning en snakt ernaar om onderdeel te zijn van de Groep van 17 (het Standaard Model van de Elementaire Fysica). Kom luisteren naar deze prachtige opera!


Speciaal voor de Nacht geeft astronoom en hoogleraar Vincent Icke (Univeristeit Leiden) een inleiding op de opera. Hij legt je uit waarom wetenschappers zo intensief bezig zijn met het Higgs-deeltje.


21:05 - 21:15
Untitled-1
Filosofisch intermezzo
Rijksmuseum van Oudheden

‘We kunnen allemaal wel iemand bedenken waarvan het beter was als hij of zij genetisch gemanipuleerd was geweest’. Huisfilosoof van Naturalis Victor Gijsbers (Universiteit Leiden) schuwt het woord niet. Vanavond ook niet, in zijn column. Waarschuwing: de waarheid is soms hard, en altijd ongemakkelijk. 


21:15 - 21:45
Untitled-1
Ionica Smeets
Leidse Schouwburg

Ionica Smeets maakte furore als Wiskundemeisje en is sindsdien niet meer weg te denken uit de kranten of van tv, waar ze wiskunde weer leuk begrijpelijk maakt. Logisch dus, dat de Universiteit Leiden haar onlangs tot hoogleraar wetenschapscommunicatie benoemde!. Tijdens #NKK16 praat ze met ons over haar drijfveren en over welke rol kunst & kennis in haar leven spelen. Dat mag je niet missen!

Foto: Ype Driessen 


21:15 - 21:45
Untitled-1
Van kilo-knaller tot killer body
Oude Sterrewacht

Heel leuk al die zomerfestivals, maar al die biertjes die je daar achterover slaat tikken wel behoorlijk aan. Zo komt menig festivalbezoeker tijdens de zomer een aantal kilo's aan. Geen nood, de ‪#‎NKK16‬ heeft voor jou hulp ingeschakeld! In een interactieve lezing legt prof. dr. Patrick Rensen jou de ins en outs van het afvallen uit en geeft hij jou misschien wel de sleutel tot een killer body!


21:15 - 21:45
Untitled-1
Ruiken met Rembrandt

In de 17e eeuw maakte Rembrandt vijf schilderijen waarop hij de vijf zintuigen verbeeldde. Wetenschapsplatform Science Online maakt aan de hand van deze schilderijen vijf workshops die de verschillende zintuigen belichten. Schuif aan bij één van de sessies en laat je verrassen door middeleeuwse muziek, de kennis van een geurexpert of een het beeld van een camera obscura.

Ruiken met Rembrandt 

Laat je verrassen door geurexpert en kunsthistorica Caro Verbeek en ontdek hoe Rembrandt je bij de neus nam!


21:15 - 21:45
Untitled-1
Astroid Mining: A technological and legal challenge

Leiden International Short Film Experience shows you the world of science and short films. Watch two short movies, watch a short keynote by an expert and engage in a Q&A. This session is about Astroid Mining!

Space mining sounds like a futuristic notion, but several companies are already working on designing missions to extract valuable materials from asteroids. New technologies and the promising new applications of these materials form the basis for this development. What is unknown to most of the general public, however, is the legal aspect of those undertakings. This happens to be a major research field of Leiden University. With this session we want to bring this specific research to the attention of the general public and explore future developments. Our speaker will be Deepika Jeyakodi (Leiden University). Being a space enthusiast, she pursued an Advanced LL.M. in Air and Space Law from this university.

Joining us for a discussion session will be two astronomers from the Leiden Observatory, Andrew Ridden-Harper and Christian Eistrup, who would give us insights into the search for life in other solar systems from their own research. 


21:20 - 21:40
Untitled-1
Lijken in de vrije natuur
Rijksmuseum van Oudheden

Archeologie meets CSI: Hayley Mickleburgh (Universiteit Leiden) reist geregeld naar Body Farms: natuurgebieden van universiteiten (vooral in de VS) waar gedoneerde menselijke lichamen in de buitenlucht worden neergelegd zodat onderzoekers kunnen bestuderen hoe de ontbinding verloopt. Hayley is vooral geïnteresseerd in het moment dat een lichaam uiteen is gevallen tot skelet. Hoe gaat ze precies te werk? En wat heeft ze tot nu toe geleerd?


21:30 - 22:00
Untitled-1
Max Meser
Rijksmuseum van Oudheden

Max Meser mag dan Catalaans/Nederlandse roots hebben, hij heeft de looks van een Beatle. En zo klinkt-ie ook. Niet voor niets wordt hij door zowel OOR, 3voor12 en NRC getipt als hét talent om in 2016 in de gaten te houden. Zijn debuutsingle 'Weak for love' werd door 3FM lovend ontvangen en met zijn album 'One day' bestormen Max en zijn band nu de hitlijsten. Niet te missen voor britpop-fanaten!


21:45 - 22:15
Untitled-1
Aan tafel met Frankenstein: smart city
Hortus botanicus Leiden

Technologie verandert niet alleen de mens, maar ook zijn leefomgeving. Naast ‘handige’ ontwikkelingen wordt technologie ook gebruikt om maatschappelijke en sociale ongelijkheid aan te pakken. Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Welke techniek kan ons helpen de wereld van morgen democratischer en rechtvaardiger te maken?

Bas Heijne (filosoof & columnist), Josse Popma (Toekomstvisie Leiden) en Marije van de Berg (Whiteboxing) spreken over de stad Leiden in de toekomst.

Aan tafel bij Frankenstein wordt georganiseerd door Museum Boerhaave.


21:45 - 22:05
Untitled-1
Word je van ruige seks gelukkig?
Rijksmuseum van Oudheden

Ondanks 50 shades of Grey heeft SM nog steeds een beetje een ‘bad rap’. Je geliefde slaan met een zweep? Laten we eerlijk zijn: dat klinkt toch niet echt als een recept voor een vrolijke, gezonde, gelukkige relatie? Tijd om daar anders over te gaan denken, stelt Andreas Wismeijer! Details? Kom luisteren naar dit pittige doch genuanceerde gesprek… 


21:45 - 22:15
Untitled-1
And the new rock 'n roll is... hiphop
Gebr. de Nobel

Waar rock (‘n roll) vroeger het genre was waar de maatschappijkritiek vandaan kwam, is dat sinds de jaren ‘90 wel anders. Rappers zoals Tupac Shakur beschreven in vlijmscherpe raps het harde straatleven in de VS. Rapper en taalonderzoeker Steven Gilbers (Rijksuniversiteit Groningen) is gefascineerd door Tupacs taal en ontdekte interessante veranderingen in de teksten van de inmiddels overleden rapper.

Julian Schaap (Erasmus Universiteit Rotterdam) bekijkt een andere kant van de rap: waarom luisteren zwarte mensen meer naar ‘zwarte’ muziek dan witte en vice versa? In gesprek met Tex de Wit (Comedy Train) ontdekken we de wetenschap achter jouw favoriete muziek.


22:00 - 22:30
Untitled-1
Plofkippen en schaliegas!
Oude Sterrewacht

De maatschappelijke ophef over plofkippen, schaliegas en kinderarbeid is voor een groot deel te danken aan amateurlobbyisten. Meer weten over de veranderende lobbywereld? Hoogleraar Public Affairs van de Universiteit Leiden Arco Timmermans praat je in 30 minuten bij over lobbyen!

Onderdeel van de Universiteit van de Leek, onze stoomcursus science: ingewikkelde onderwerpen in 30 minuten uitgelegd.  


22:10 - 22:25
Untitled-1
Voetbal en feminisme
Rijksmuseum van Oudheden

Vrouwenvoetbal. Het wordt op lullige tijden op TV uitgezonden en vrouwen die aan voetbal doen worden vaak als onsexy potteuze types gezien. But we’ve come a long way: in de 19e en begin 20e eeuw was het voor vrouwen nog praktisch onmogelijk om zo’n ruige ‘mannelijke’ sport te beoefenen, omdat ze daar te kwetsbaar voor werden geacht. Tegenwoordig kunnen vrouwen zelfs in topsportverband voetballen. Maar helpen al die voetballende meiden ook om dominante ideeën over vrouwelijkheid en het ideale vrouwenlichaam te doorbreken? That’s the question waar Nathanja van den Heuvel (Universteit Leiden) in dit flitscollege op ingaat. 


22:15 - 22:45
Untitled-1
Van Science Fiction naar Science Fact
Gebr. de Nobel

Zowel in wetenschap als in sciencefictionfilms spelen grote, baanbrekende ideeën de hoofdrol. Lang voor de one small step van Neil Armstrong werden er bijvoorbeeld al films gemaakt over maanlandingen. Ook tegenwoordig proberen onderzoekers dat soort sciencefictionideeën werkelijkheid te maken. Vliegen we straks net als in Star Trek door de ruimte? Wetenschapsjournalist George van Hal, auteur van het boek 'Robots, aliens en popcorn', laat zien dat de toekomst uit sciencefictionfilms allang is begonnen.

Foto: Mats van Soolingen


22:15 - 22:45
Untitled-1
Michael Schaap in gesprek met… Zihni Özdil
Museum Volkenkunde

Heb jij weleens het gevoel dat we in Nederland langs elkaar heen leven? Ajax-fans bij elkaar in de kroeg, hockeymoeders langs de lijn en Turkse mannen in het theehuis. Waarom mengen we niet meer? NRC-columnist en schrijver Zihni Özdil (34) staat bekend om zijn vlijmscherpe mening en pleit voor meer vermenging. Ben jij de volgende die verder kijkt dan wat je kent?

© Foto: Corné van der Stelt


22:15 - 22:45
Untitled-1
Voelen met Rembrandt

In de 17e eeuw maakte Rembrandt vijf schilderijen waarop hij de vijf zintuigen verbeeldde. Wetenschapsplatform Science Online maakt aan de hand van deze schilderijen vijf workshops die de verschillende zintuigen belichten. Schuif aan bij één van de sessies en laat je verrassen door middeleeuwse muziek, de kennis van een geurexpert of een het beeld van een camera obscura.

Voelen met Rembrandt 

Rembrandt maakte een schilderij over een operatie, de wetenschap gaat over voelen op afstand en wij gaan schrijven over hoe dat voelt. Wetenschappers van TU Twente demonstreren daarnaast de TASST: een soort mouw waarmee je signalen van aanraking kunt uitzenden en ontvangen. 


22:30 - 23:00
Untitled-1
Aafke Romeijn
Rijksmuseum van Oudheden

Componist/singer-songwriter Aafke Romeijn zingt alleen in het Nederlands. In retrosound brengt ze nummers die gaan over foute politici en autoverkopers, over stiekem een jongetje willen zijn en over het invullen van eindeloze formulieren. Haar teksten zijn doorspekt van herkenbare beelden en alledaagse situaties.  Tijdens de #NKK16 speelt Aafke een aantal nummers van haar nieuwe album 'Je doet je best maar'. En hoe!


22:30 - 23:15
Untitled-1
Dansen in de kas: Kuenta I Tambu
Hortus botanicus Leiden

Een live carnaval, dat is Kuenta I Tambu. Met hun vrolijke beats en onuitputtelijke energie brengen ze jou een stukje Curaçao. Caribische muziek gecombineerd met de beats en elektronische effecten uit Europa en voilà; de Tambutronic was geboren.

Foto: Maeve Stam


22:30 - 23:30
Untitled-1
Lekker ruige pubquiz door Blinde Paniek
Rijksmuseum van Oudheden

Leids duo Blinde Paniek presenteert de Lekker Ruige Pubquiz (voor mensen die denken dat ze alles weten over de oertijd, heel lang niet douchen, en overleven in de wildernis met alleen een zakmes en zonder wifi). In teams van 4 of 5 ga je de strijd aan met elkaar - en de elementen. Weet jij het beroep van Ross uit Friends? Wat er niet thuishoort in het rijtje: Jura, Krijt, Drop en Trias? En welke boomschors je het beste kunt gebruiken om een fikkie te stoken? Laat dan je lichaamshaar groeien en doe mee!


22:45 - 23:15
Untitled-1
Universiteit van Nederland: Dood is Dood!...?
Gebr. de Nobel

Je hart stopt ermee en klaar is Kees, toch? Nou niet altijd, want door de introductie van de beademingsmachine kun je mensen die "hersendood" zijn, nog gewoon in leven houden. Maar leef je dan eigenlijk nog? Of ben je dan toch eigenlijk al dood? Klinisch ethicus dr. Erwin Kompanje (ErasmusMC) bespreekt dit moeilijke dilemma en heeft in dit college nog een extra moeilijk - en onverwacht! - dilemma voor je in petto.  

Een voetballer valt zomaar ineens dood neer op het veld. Wat is er gebeurd? Hoe kan een ogenschijnlijk kerngezond persoon ineens het loodje leggen? Om die vraag echt te kunnen beantwoorden verrichten pathologen secties. In zijn zoektocht naar het antwoord op die vraag onderzoekt patholoog Hans de Boer (AMC) als een detective het hele menselijke lichaam. En soms is die puzzel helemaal niet makkelijk….!

Dit programma is gemaakt door de Universiteit van Nederland.


23:00 - 23:30
Untitled-1
Halt! Je privacy of je veiligheid
Oude Sterrewacht

Mag je zomaar iemands tas onderste boven keren aan de grens? Urenlang ondervraagd worden zonder aanleiding? Of ‘zomaar’ een telefoontap plaatsen? De kranten staan vol met nieuws over terrorisme en de vluchtelingenstroom. Wellicht bedreigend voor de status quo, maar hoever mag je gaan in het bewaken van de veiligheid?  Rechtssociologe Maartje van der Woude (Universiteit Leiden) bespreekt de uitkomsten van haar onderzoek over de uitdagingen voor de rechtsstaat in tijden van terreur en migratie.


23:15 - 23:45
Untitled-1
Arthur Japin
Leidse Schouwburg

Een van Nederlands beste schrijvers, Arthur Japin, is één van de keynote-sprekers tijdens ons festival. Wat zijn we trots! Art Rooijakkers interviewt hem in de prachtige schouwburg over zijn passie voor kunst & kennis. Wist je bijvoorbeeld dat Japin zijn carriere begon als acteur? 

[foto door Hermien Lam]


23:15 - 23:45
Untitled-1
Max Meser
Hortus botanicus Leiden

Max Meser mag dan Catalaans/Nederlandse roots hebben, hij heeft de looks van een Beatle. En zo klinkt-ie ook. Niet voor niets wordt hij door zowel OOR, 3voor12 en NRC getipt als hét talent om in 2016 in de gaten te houden. Zijn debuutsingle 'Weak for love' werd door 3FM lovend ontvangen en met zijn album 'One day' bestormen Max en zijn band nu de hitlijsten. Niet te missen voor britpop-fanaten! 


23:15 - 23:45
Untitled-1
Aan tafel met Frankenstein: robotliefde
Hortus botanicus Leiden

Een robot is geen mens van vlees en bloed, en zal daarom nooit een emotionele band op kunnen bouwen met mensen. Of toch wel? Hoe menselijk kan een robot of machine worden?

Met neuropsycholoog Ineke van der Ham (Universiteit Leiden) over de toepasbaarheid van de Virtual Reality technologie bij mensen met een hersenbeschadiging. Techniekfilosoof Martijntje Smits (Universiteit Utrecht) reflecteert op de maatschappelijke gevolgen van autonome robots, en Jaap van de Herik (hoogleraar kunstmatige intelligentie, Tilburg University) praat ons bij over de computer als “alleskunner”.

Aan tafel bij Frankenstein wordt georganiseerd door Museum Boerhaave.


23:15 - 23:45
Untitled-1
Proeven met Rembrandt

In de 17e eeuw maakte Rembrandt vijf schilderijen waarop hij de vijf zintuigen verbeeldde. Wetenschapsplatform Science Online maakt aan de hand van deze schilderijen vijf workshops die de verschillende zintuigen belichten. Schuif aan bij één van de sessies en laat je verrassen door middeleeuwse muziek, de kennis van een geurexpert of een het beeld van een camera obscura.

Proeven met Rembrandt

Waarschijnlijk heeft Rembrandt een schilderij gemaakt over ‘smaak’, maar waar het gebleven is...geen idee! Teken mee hoe jij denkt dat dit schilderij eruit heeft gezien en help zo mee met onze zoektocht.


23:15 - 23:45
Untitled-1
Beaming internet from the sky: the battle of the digital giants

Leiden International Short Film Experience shows you the world of science and short films. Watch two short movies, watch a short keynote by an expert and engage in a Q&A. This session is about the battle of the digital giants!

Imagine bridging the information gap and having access to people, knowledge and information in ANY corner of the world. During a disaster, getting medical attention in the remotest of places, providing distance schooling - everyone can bene t from being connected. But truth is that 5 billion people still don't have that. Discover the way technology and science will solve this seemingly impossible dilemma
in the very foreseeable future. Our speaker will be Julia Paskaleva (conversion rate specialist and web analyst)


23:30 - 00:00
Untitled-1
Rene van Meurs
Academiegebouw

René van Meurs is al lang geen onbekende meer in het cabaretcircuit. Hij won zowel de jury- als de publieksprijs bij Cameretten 2012 en speelde meerdere jaren op rij op Lowlands. Daarnaast ken je zijn sketches allang van Dit was het Nieuws, Barend&Wijnand (3FM) en NRC Next. Als jij het in je broek wil doen van het lachen, moet je deze zeker niet missen!


00:00 - 00:30
Untitled-1
Aafke Romeijn
Academiegebouw

Componist/singer-songwriter Aafke Romeijn zingt alleen in het Nederlands. In retrosound brengt ze nummers die gaan over foute politici en autoverkopers, over stiekem een jongetje willen zijn en over het invullen van eindeloze formulieren. Haar teksten zijn doorspekt van herkenbare beelden en alledaagse situaties.  Tijdens de #NKK16 speelt Aafke een aantal nummers van haar nieuwe album 'Je doet je best maar'. En hoe!


00:00 - 01:00
Untitled-1
MY BABY
Gebr. de Nobel

Het eigenzinnige Nederlands-/Nieuw-Zeelandse drietal MY BABY verovert in rap tempo de wereld. Met haar opzwepende ritmes en psychedelische klanken doorbreekt MY BABY alle grenzen van genre en tijd. Met meer dan 200 optredens op onder meer Lowlands, Sziget, Glastonbury, Into the Great Wide Open, tours door o.a. Nederland, Engeland (met blueslegende Seasick Steve, Nieuw Zeeland en Duitsland, zijn ze nu ook op #NKK16!


00:00 - 00:30
Untitled-1
Michael Schaap in gesprek met… Judi Mesman
Museum Volkenkunde

Kijk jij ook altijd even op als er iemand ‘met een kleurtje’ de trein binnenstapt? Loop je stiekem een blokje om als er een groepje jongens met een Arabisch uiterlijk op de hoek van de straat staat? En hoe komt dit? Hoogleraar Judi Mesman Diversiteit in opvoeding en ontwikkeling (Universiteit Leiden) doet onderzoek naar het ontwikkelen van stereotype beelden bij kinderen. Hoe bepalen die nu nog steeds hoe jij naar anderen kijkt? Ontdek het in dit gesprek!


00:15 - 01:15
Untitled-1
Causes
Leidse Schouwburg

De band rondom de Britse singer-songwriter Rupert Blackman heeft zich in de afgelopen maanden ontpopt tot een volwaardige indie-popband. Het viertal produceerde hits als ‘Teach me how to dance with you’, ‘ Walk on water’ en ‘All for us’, die stuk voor stuk de hitlijsten bestormden. Na Pinkpop, Paradiso en Lowlands staat Causes dit jaar als afsluitende act op de #NKK16!


01:00 - 04:00
Untitled-1
DJ St Paul
Gebr. de Nobel

DJ St Paul gelooft niet in genres. Met groot gemak mixt deze held de meest verschillende muziekstijlen aan elkaar. Kendrick Lamar meets The Whitest Boy Alive, Morrisey meets Tame Impala; alles kan en zal voorbijkomen tijdens deze DJ-set. St Paul draaide eerder al op Best Kept Secret en Lowlands, in september zal hij ons tijdens de afterparty van de #NKK16 bedienen van de beste muziek van de afgelopen decennia. Zo kun jij nog één keer goed met de voetjes van de vloer en dans je tot in de late uurtjes door.