Menu

Programma chronologisch

18:35
Untitled-1
Tamino
Hortus botanicus Leiden

Pas twintig is Tamino uit Antwerpen, en toch klinken zijn liedjes al alsof hij het gewicht van de wereld op zijn schouders draagt: emotioneel beladen en bepaald niet bang voor wat dramatiek. Daarnaast waait er een onmiskenbare woestijnwind door zijn muziek, een Arabisch tintje, maar net zo goed de geest van Jeff Buckley. Hij won de ‘Nieuwe Lichting’ prijs van Studio Brussel en staat deze zomer op Rock Werchter en Pukkelpop. Laat je raken door Tamino-Amir Moharam Fouad, een belofte voor het komende jaar!


18:35
Untitled-1
Luwten
Hortus botanicus Leiden

De dromerige liedjes van Luwten komen helemaal tot hun recht in de Wintertuin: akoestisch, maar toch elektronisch, popnummers met een vleugje R&B. De band rondom liedjesschrijver Tessa Douwstra stond in het voorprogramma van Eefje de Visser en staat deze zomer op Into the great wide open. Luwten betekent ‘wind-vrije plek’ en daar gaat Douwstra op haar debuutalbum naar op zoek: de plek waar ze helemaal zichzelf kan zijn, weg van de drukte. Droom weg bij de Luwten en kom hier even helemaal tot rust.


18:35
Untitled-1
Altin Gün
Hortus botanicus Leiden

Turkse psychedelische folkrock. Pardon? Jazeker, Altın Gün gaat dit jaar een hit worden. Deze zomer spelen ze al een boel Nederlandse festivals plat, zoals Lowlands. Hoewel hun naam je wellicht op het verkeerd been zet, is dit een Amsterdamse band met bandleden van o.a. Jacco Gardner en Jungle By Night. Dansen verzekerd!


18:35
Untitled-1
Rapfactcheck
L.V.V.S. Augustinus

Yordi Dam, aka de Rapfactchecker, is expert op het gebied van data en groot liefhebber van hiphop. Wat doe je dan? Dan ga je Nederlandse rapteksten fact checken. En met succes, zijn instagram account #RAPFACTCHECK puilt inmiddels uit. Eerder was hij al te gast bij DWDD en vanavond gaat hij samen met ons checken hoeveel tieners daadwerkelijk “ja zeggen tegen MDMA” of in hoe verre Lil’ Kleine nu echt slapend rijk wordt. In frisse, tongue-in-cheek- maar qua facts en figures kloppende graphics legt hij taaltrends, thema's en feiten bloot over de steeds verder groeiende Nederlandse hiphopscene.


18:35
Untitled-1
Nyk de Vries
Japanmuseum SieboldHuis

"Schrijver/muzikant Nyk de Vries behoort tot de eredivisie van de Nederlandse literaire performers,” zo schreef Lowlands-magazine al over deze in Amsterdam wonende Fries. Gewapend met zijn piano brengt hij zijn prozagedichten ten gehore: ultrakorte teksten van niet meer dan honderd woorden, ondersteund door filmische beelden in het prachtige Sieboldhuis. Dat alles overgoten met een scheut onderkoelde noordelijke humor. Een totaalervaring dus!


18:35
Untitled-1
Blauwe Uur
Hortus botanicus Leiden

Als de avond valt in de prachtige tuin van de Hortus neemt Blauwe Uur zoals elk jaar de regie in handen. Dit collectief is briljant als het aankomt op het scheppen van nieuwe werelden door middel van lichtkunst. Dit keer werpen ze hun blik op de mens. POP is een installatie die etalagepoppen door muziek en projecties tot leven wekt.


18:35
Untitled-1
Winterdagen
Hortus botanicus Leiden

Deze band past qua naam perfect in de Wintertuin, hoewel we op een nazomerdag nog liever niet aan de winter denken. Toch trekken de melancholische klanken van Winterdagen je meteen mee in het serene gevoel van een heldere winterse dag. Neoklassieke muziek van de Rotterdamse pianist Mink Steekelenburg, aangevuld met allerlei (elektronische) instrumenten van gastmuzikanten.


18:35
Untitled-1
Iedere Dag Verdwijnt Er Wel Iets
Oude Sterrewacht

Een mens maakt zijn levensverhaal aan de hand van herinneringen. Eigenlijk is wie je bent een samenvatting van wat je allemaal opslaat en onthoudt. Soms vallen er echter gaten in je verhaal. Bij sommige mensen vervagen hun herinneringen  zo erg dat er nauwelijks nog iets van je als persoon overblijft. Radiomaker Maartje Duin neemt je, in samenwerking met cultuurcentrum Brakke Grond, in een ouderwetse luistervoorstelling mee in verhalen over het geheugen die je raken.


18:35
Untitled-1
Ontdek het Leidse grachtenleven
Hortus botanicus Leiden

Wegens succes herhaald: Aaf Verkade komt van alles tegen tijdens haar werk in de Leidse grachten. Als stadssnorkelaar van Leiden onderzoekt zij al snorkelend de flora, fauna én kunstriffen in deze voorheen onderbelichte Leidse onderwaterwereld. Tijdens een performance vanuit de grote Hortusvijver vertelt Aaf enthousiast over de soortenrijkdom, de opgedoken kluizen en de andere ‘schatten’ in deze onverwacht heldere én schone stadsvijver.


18:35
Untitled-1
CSI:handschrift
Academiegebouw

Ben jij extravert of juist verlegen? Leergierig of een sloddervos? Grafologen lezen karaktereigenschappen af uit handschriften. Wat zegt je handschrift over jou? En herken jij het handschrift van de dokter, kinderen of de docent? En wat zegt een grafoloog over de handschriften van bekende Nederlanders? Je ontdekt het in CSI:handschrift. Het Taalmuseum toont de zin en onzin van de wetenschap van grafologie en onthult de geheimen van schrift.


18:35
Untitled-1
KASSETT - HOOFDROL
Academiegebouw

Muziektheatercollectief KASSETT gaat in HOOFDROL op zoek naar de essentie van de mens. Moeten we ons laten leiden door ratio of onderbuik? In HOOFDROL sluiten seksbom Jayne Mansfield en filosoof Arthur Schopenhauer een fictief huwelijk. Schopenhauers filosofie wordt getoetst aan de hand van het turbulente leven van seksbom Jayne Mansfield. HOOFDROL is een jazzy muziektheatervoorstelling over vergane glorie, hersenen en tieten. In NRC ontving de voorstelling vier sterren. 


18:35
Untitled-1
Yung Nnelg
L.V.V.S. Augustinus Oude Sterrewacht

Yung Nnelg oftewel Glenn Ascencion is een jonge Ghanese rapper uit Amsterdam Zuid-Oost. Ondanks zijn jonge carrière behoort Yung Nnelg inmiddels tot de top van de Nederlandse hiphop. Hij werkte samen met Bokoesam, stond in het voorprogramma van de Jeugd van Tegenwoordig en zijn nummer Chamos werd tot het vierde beste hiphop nummer van het jaar uitgekozen. Yung Nnelg stond deze zomer al op Best Kept Secret, Down the Rabbit Hole, Oerol, Woo Hah!, staat in augustus nog op Appelsap en 16 september dus bij ons op de Nacht van Kunst & Kennis! 


18:35
Untitled-1
Robin Coops - Disconnect
Academiegebouw

De wetenschapper Low ontwaakt na jaren in coma gelegen te hebben en ontdekt dat zijn uitvinding de wereld om hem heen totaal veranderd heeft. De mensheid is met elkaar verbonden geraakt via een digitaal netwerk en bestaat alleen nog als digitale informatie. Als enige overgebleven mens van vlees en bloed gaat Low op zoek naar zijn vrouw Roxanne en komt hij voor de keuze te staan: ga je mee in de onvermijdelijke vooruitgang of blijf je alleen achter? Disconnect is een audiovisuele performance over de maakbaarheid van de mens en de waarde van de imperfectie onder leiding van regisseur en artistiek leider Robin Coops.


18:35
Untitled-1
The Future is Quantum
Academiegebouw

Leiden International Short Film Experience shows you the world of science and short films in combination with a scientist. Quantum is fascinating, counter-intuitive and ever-surprising, and quite possibly the starting point for the technology of the future. Time to learn more about it! Julia Cramer has recently received her PhD in quantum physics and is pursuing a postdoc in science communication with Ionica Smeets at Leiden University. Passionate about quantum technology, she loves spreading the word about it too. Supported by short films, she will give an introduction in the world of quantum research and where it might take us.


18:35
Untitled-1
Human High-Tech
Academiegebouw

Leiden International Short Film Experience shows you the world of science and short films in combination with a scientist. How will the future human look like? With an increasing amount of smart gadgets and sensors being available, research going on gene enhancement and editing, regrowing teeth and medical implants fueled by body liquids – accompanied by numerous u- and dystopian prospects – it’s a fascinating and highly controversial topic. A topic that keeps both scientists and filmmakers busy. In cooperation with Science and Business, they will select though-provoking films and speakers.  


18:35
Untitled-1
The Future City
Academiegebouw

Leiden International Short Film Experience shows you the world of science and short films in combination with a scientist. With currently more than 50% of the world’s population living in cities and cities being responsible for a great share of global GHG emissions, waste as well as air, soil and noise pollution, higher stress levels and the general feeling of disconnection from people and the environment, new approaches for urban development need to be chosen to find solutions for both social and environmental challenges. They will show films exploring major trends in sustainable urban development and how our future living could look like.


18:35
Untitled-1
Telescopentour
Oude Sterrewacht

De Oude Sterrewacht is de oudste universitaire sterrenwacht ter wereld. Het gebouw heeft veel beroemde ontdekkingen en beroemde mensen gezien, zoals Albert Einstein. Tijdens de #NKK17 kun jij in de voetstappen treden van deze helden en net als zij de sterren van heel dichtbij bestuderen. Op vertoon van je bandje kun je een gratis kaartje halen voor één van de Telescopentours, waarbij je een unieke kijk in ons sterrenstelsel wacht.


18:35
Untitled-1
Ilja Leonard Pfeiffer
Academiegebouw

De schrijver, dichter en classicus Ilja Leonard Pfeiffer is een van Neerlands grootste denkers. In 2014 won hij de Libris Literatuurprijs, in 2015 de Jan Campert-prijs en schreef hij het Poëziegeschenk. Weinigen weten echter dat hij tot 2004 als classicus werkzaam was aan de Universiteit Leiden en geboren is in Rijswijk. De in Genua wonende schrijver en dichter gaat onder andere in gesprek over het gebruik van unieke woorden in zijn werk en teksten van Nederlandse rappers.


18:35
Untitled-1
Brainpower
Academiegebouw

“Dans maar, dit is nu die lekkere dansplaat…” Iedereen is weleens los gegaan op dit nummer van Brainpower. Met meerdere gouden en platina platen, 6 x Lowlands, 5 x Noorderslag, 3 x Pinkpop, 2 x Zwarte Cross plus totaal ruim drieduizend shows in binnen- en buitenland en een MOBO Award voor Beste Live act Nationaal mag Brainpower zich een van de grootste Nederlandse rappers noemen. Tijdens de #NKK17 gaat Brainpower in gesprek met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer over het gebruik van unieke woorden in hun werk en dat van Nederlandse rappers.