Loading

wait a moment

Beste manier om piano te leren spelen

U wilt piano leren spelen, het liefst natuurlijk op een manier dat u het zo snel mogelijk onder de knie krijgt. Maar let op! De piano is een prachtig instrument waar toch echt geduld bij komt kijken. Het is daarom belangrijk om een stappenplan te volgen op uw eigen niveau. De één leert sneller dan de ander, dus zorg ervoor dat u de lat niet meteen te hoog legt. 

De belangrijkste factor

De belangrijkste factor die komt kijken wanneer u piano wilt leren spelen is motivatie. Wanneer de motivatie er niet voor 100% is, zal het langer duren voordat u de piano kunt bespelen. Het kan tijd vergen om een pianostuk te leren, dus weet hoe u meer gemotiveerd kunt worden om toch door te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door een pianoleraar in te schakelen, waardoor u een stok achter de deur heeft. Het kan ook zijn dat er bepaalde liederen zijn die u graag wilt leren, u kunt dan voor uzelf een doel stellen wanneer u dit geleerd wilt hebben. 

Oefening baart kunst

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Hoe meer tijd en energie u erin steekt, des te groter de kans dat u die piano binnen no-time kent. Belangrijk is de coördinatie van uw linker- en rechterhand en hier leert u alleen mee om gaan door elke dag achter de piano te zitten. Vind hier wel een juiste balans is voor uzelf. Het is over het algemeen effectiever om vaker en korter te oefenen, dan voor één langere tijd op de dag. 

Ook met het oefenen kunt u er zelf voor kiezen of u dit zelf gaat doen of dat u hier hulp voor inschakelt. Het advies vanuit ons is om de basis aan te laten leren door een leraar, omdat u hiermee een goede fundering opbouwt voor het verdere leven als pianist. Aanleren gaat namelijk sneller en makkelijker dan afleren. Een laatste tip is om, voordat u begint met piano spelen, noten te leren. Hierdoor is er in een later stadium ook ruimte voor improvisatie. 

Ben je er aan toe om je eigen piano te kopen? Je kunt eerst voor een tweedehands piano gaan. Bezoek Emile van Leenen Piano’s voor meer informatie!