8 december 2021

Dit moet je weten over Turn Key projecten

2 min read

Turn key projecten zijn een samenwerkingsovereenkomst waarbij een bedrijf een contract sluit met een ander bedrijf om complete en bedrijfsklare faciliteiten te bouwen. Deze worden over het algemeen uitgevoerd op het gebied van de fabricage en industriële uitrusting van een gebouw. Turn key zorgt er dus voor dat het project volledig uit handen wordt genomen van de klant en sleutelklaar wordt afgeleverd. In dit artikel zetten we de belangrijkste aspecten van een turn key project op een rijtje.

De voordelen van Turn Key projecten

Wanneer er een technologisch complex proces in elkaar gezet en uitgevoerd moet worden, dan zijn turn key projecten een fantastische manier om groot economisch rendement te halen uit de gevestigde kennis en ervaring van een andere organisatie. Daarbij vermindert een turn key project  de totale tijd tijdens het contractuele proces door slechts één proces te hebben in plaats van verschillende afzonderlijke. Bovendien zorgt het ervoor dat de gehele vormgeving beter wordt gesynchroniseerd. Tenslotte zal de samenwerking met één gerenommeerde uitvoerder de kwaliteit beter waarborgen, omdat het gemakkelijker is om een product van hogere kwaliteit te garanderen.

Nadelen van Turn Key projecten

Een van de noemenswaardige nadelen van turn key projecten is de beperkte betrokkenheid van de klant. Er is slechts een beperkte mogelijkheid om deel te namen aan de verschillende activiteiten die verbonden zijn aan het project. Er is bijvoorbeeld geen inspraak in de keuze van onderaannemers die andere diensten tijdens het project kunnen aanbieden. Tevens kunnen de aannemers van turn key projecten projectbegrotingen creëren die hoger zijn dan eventueel nodig is. De reden hiervoor is dat deze budgetten worden voorgesteld voordat het ontwerp van het project is voltooid. Hogere begrotingen worden opgesteld om onvoorspelbare stijgingen van budgetvereisten te dekken, bijvoorbeeld als gevolg van inflatie. Het kan dus voorkomen dat er uiteindelijk veel meer wordt betaald een aan turn key contractant dan wanneer er meer zeggenschap zou zijn over de uitvoering van het project. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de opbouw van de totale ontwerpbegroting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *