Loading

wait a moment

Duurzame palmolie!

De meeste mensen vandaag de dag zijn wel bekend met het product palmolie. Hoewel u het misschien niet realiseert, dit product zit in veel van de dagelijkse etenswaren die u vrijwel elke dag consumeert. Maar waarom eigenlijk? In deze blog gaan we onderzoeken wat palmolie is, waar het vandaan komt en hoe het op een duurzame manier gekweekt kan worden. Daarmee beginnen we bij het begin: wat is palmolie eigenlijk? In deze blog doen we onderzoek naar deze twee vragen. We bekijken wat het product is en waarom het tegenwoordig steeds vaker wordt toegepast als eetbare olievervanger in producten. 

Wat is palmolie?

We beginnen met een simpel feitje. Als je online naar de zoekresultaten van Google kijkt kan je met een klein beetje analytische kennis zien dat de Engelse vraag: what is palm oil, vaak voorkwam de laatste jaren. Waarom eigenlijk? De voornaamste reden hiervoor is de ontwikkeling die de sector de laatste jaren heeft meegemaakt. Palmolie is een steeds vaker toegepast product geworden. Het kan als vervanging worden gebruikt voor alternatieve vormen van olie zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie. Dus hoe wordt het gemaakt? Palmolie is eetbare, plantaardige olie die afkomstig is van de palmvrucht. Deze palm vruchten groeien aan de oliepalm, een boom uit de palmenfamilie. De boom is dus wel duidelijk een palmboom. De meeste van deze bomen worden gekweekt in Maleisie en Indonesie. Logischerwijs komt 85% van de wereldproductie palmolie uit deze twee landen. 

Waarom gebruiken we het?

Palmolie is steeds vaker terug te vinden in onze supermarkten, verwerkt in bijvoorbeeld pindakaas als eetbare olie. Vroeger werd er meer gebruik gemaakt van alternatieve vormen van olie. Dit creert de volgende vraag: waarom is palmolie dan nu zo in trek? In relatie tot andere vormen van eetbare olieproductie is palmolie een zeer efficiënt product. Als we kijken naar hoeveel hectare we nodig hebben voor het produceren van een ton aan palmolie dan is dat slechts 0.26 hectare. Andere vormen van olie kunnen daar niet aan tippen. Als we kijken naar zonnebloemolie, dan zien we dat daar 1.25 hectare grond voor nodig is om dezelfde hoeveelheid te produceren. Door minder grond te gebruiken is er sprake van duurzame palmolie. De overgebleven grond kunnen worden gebruikt voor alternatieve manieren van voedsel verbouwen of natuurlijk om natuurlijk bos te laten zijn. Door minder gebruik te maken van deze ruimte hoeven er minder bossen te worden omgevormd tot plantages van eetbare olie. Dit is positief voor iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *