28 januari 2022

Een optimale werkplek

2 min read

We vinden het vaak heerlijk om te werken. Goed, niet iedere dag zijn we blij als de wekker vroeg gaat, maar door te werken ontwikkelen we ons, dragen we bij aan de samenleving en verdienen we er ons levensonderhoud mee. Maar, dan moet je werkplek wel prettig zijn anders kan dat je werkplezier en productiviteit flink in de weg zitten. In deze blog vertel ik je wat je werkplezier kan bevorderen als het gaat om de plek waar je werkt. Lees je mee?

Het kantoor in huis

Met hoe de wereldsituatie in elkaar zit, werken we nu veel thuis. Niet iedereen heeft een aparte kamer in huis die als kantoor gebruikt kan worden. Maar waar je in huis ook werkt, zorg dat je er lekker kan zitten en niet gestoord kan worden. En, werk niet op de plekken waar je anders ontspant zoals de bank of het bed.

Jouw eigen werkplek

Op kantoor hebben de meeste mensen wel een eigen werkplek. Misschien heb je net een nieuw plekje gekregen of zit je al jaren achter hetzelfde bureau. Toch zijn er manieren om je werkplek te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan een akoestisch bureau scherm zodat het geluid in de ruimte, voor en achter het scherm beter opgevangen wordt. Daarnaast sluit je de ruimte iets meer af en dat kan bevorderlijk zijn voor de concentratie.

De algemene ruimtes

Ook kan je als werkgever, zo rond het nieuwe jaar, best een blik werpen op de algemene ruimtes. Zijn er plekken die aandacht nodig hebben? Iets als een welkomsthal heeft een goede receptiebalie nodig die er mooi uitziet, dat maakt de hele ruimte gelijk opgeruimder en vriendelijker ogen.

Alles aan kant

Het is bevorderend voor je werk als je het kan uitvoeren in een opgeruimde werkomgeving. Een opgeruimde werkomgeving zorgt namelijk ook voor een opgeruimd hoofd. En als er niet overal troep ligt, raak je ook minder snel afgeleid. Thuis is het geheel je eigen verantwoordelijkheid om de boel geordend en schoon te houden en op het kantoor ten dele. De algemene ruimtes worden vaak door een extern bedrijf, ingeschakeld door de werkgever, aangenomen om de algemene ruimtes bij te houden.

Duidelijkheid, structuur en gezelligheid

Verder zijn duidelijkheid en structuur belangrijk maar ook de relatie met collega’s onderling. Zeker nu we elkaar niet zoveel zien, kan het lonen om een extra online borrel te organiseren om elkaar zo nog een extra keertje te spreken. Dat maakt dat je met extra plezier naar je werk gaat in de ochtend.

Zo kom je na een dag hard werk tevreden thuis, daar slapen we het beste van en daardoor staan we ook vol goede moed weer op in de ochtenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *