28 januari 2022

Een overlijden dat voelt als een opluchting

2 min read

Hoe gek het soms ook klinkt, je kunt enorm opgelucht zijn wanneer iemand overlijdt. Dit wil niet zeggen dat je blij bent om afscheid te nemen van een dierbare. Maar op het moment dat iemand veel geleden heeft, kan het overlijden een enorme opluchting zijn. Hoe je je hierbij kan voelen en welke emoties hierin een rol spelen hebben we voor je uitgewerkt. 

Grote zorg

Een persoon die komt te overlijden kan door een ziekte zijn overleden. In veel gevallen betekent dit dat diegene veel zorg heeft gehad omdat hij of zij het zelf niet kon redden. Dit kan een enorm langdurig proces zijn, waarin misschien ook jij onderdeel van bent geweest. Een persoon die zichzelf niet kan redden en afhankelijk wordt van andere kan veel energie vergen. Bij het overlijden van een ziek persoon, is het in een aantal gevallen rustgevender dat diegene komt te overlijden en uit zijn lijden wordt verlost. 

Emoties

Ook als het voelt als een opluchting kunnen er vele emoties komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan het verdriet dat je hebt, wanneer je afscheid moet nemen van dit persoon. Daarnaast kun je je ook zelfs schuldig gaan voelen op het moment dat je dit verdriet dus niet voelt. Weet in dat geval ook dat je je gevoel niet kan beïnvloeden. Laat het gevoel er daarom zijn en probeer dit niet te beïnvloeden. 

Na het afscheid

Na de uitvaartdienst in Utrecht kunnen emoties hoog oplopen. Het is daarom allereerst van belang dat de uitvaart goed tot zijn recht komt door bijvoorbeeld De Zwaan Uitvaarten. Je kunt hierin zelf bepalen hoe je afscheid neemt van diegene, wat een belangrijke basis is voor de verwerking van het afscheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *