28 januari 2022

Parkeerbeugels, vormen en mechanismes

2 min read

Mensen die betalen voor een parkeerplaats of een op eigen grond kennen de situatie wellicht wel. Je komt thuis na een dag werken en je wilt je auto voor je huis parkeren, een plek waar je denkt recht op te hebben, want je hebt er voor betaald. Maar ‘je’ plek is bezet met een andere auto. Bel je nu de politie? Die kan niets doen. Als de parkeerplaats vanaf de openbare weg te bereiken is, kan iedereen daarop een auto parkeren. De parkeerplaats moet dus voor anderen onbereikbaar worden. Met parkeerbeugels, -paal of hefboom doe je dat, maar dan zal je eerst bij de gemeente na moeten gaan of dat wel mag. Geeft de gemeente goedkeuring, dan kun je gaan uitzien naar een oplossing. Hoewel er dus alternatieven bestaan, beperken ons hier tot de beugels.

Vormen van parkeerbeugels

Meestal hebben beugels een u-vorm met een derde poot. Een model met slechts een poot bestaat ook, met een uitbouw aan beide kanten. Een tussenvorm tussen de u-vormige beugel en de paal. Er zijn beugels die in direct in beton worden gezet, die met bouten op de bestrating worden vastgezet en beugels die ook in het beton worden geplaatst, maar bij neerklappen in een uitsparing in het beton verdwijnt. Het hangt van de situatie af of de tweede bevestigingsoplossing een goed idee is. Diefstal is dan niet moeilijk.

Handmatig of elektrisch

Handmatig parkeerbeugels op- en neerklappen is een wat vervelende bezigheid en je zult nog wel eens vergeten om voor het wegrijden de beugel weer op te klappen. Je hebt al een handmatige beugel voor minder dan € 35, maar die is niet echt stevig. De prijs van een steviger model gaat al gauw over € 100 heen. De prijs van een elektrische beugel, die op afstand met een app kan laten op- en neerklappen, en met zonnecel gaat al gauw in de richting van de € 500 + BTW.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *