8 december 2021

Waarom slaap zo belangrijk is

2 min read
slapen

Slapen is erg belangrijk. Je zou verwachten dat iedereen in Nederland dan ook genoeg slaapt. Maar dat is zeker niet het geval. Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen. Dit kan van allerlei problemen zorgen. Van een verminderde concentratie tot serieuze klachten zoals hart-en vaatziekten.

Hoeveel slaap heb je nodig?

Het is nog steeds aan te raden om 8 uur per dag (nacht) te slapen. Slaap je minder dan 8 uur per dag? Dan kan dit voor diverse problemen zorgen. Merk je na een korte nacht bijvoorbeeld dat je je minder goed kunt concentreren?

Waarom slapen veel Nederlanders te weinig?

Een kwart van de Nederlanders slaapt niet goed. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een aantal veelgehoorde oorzaken:

  • Alcoholgebruik en cafeïne. Vlak voor je naar bed gaat nog een slok drank of een kop koffie? Alcohol en cafeïne zorgen ervoor dat je minder goed kunt slapen.
  • Fysieke problemen. Denk hierbij aan een zwangerschap, pijnlijke spieren of gewrichten of een simpele verkoudheid. Het kan allemaal invloed hebben op je slaap. Een oncomfortabel bed kan ook zorgen voor slaapproblemen. Op zoek naar een goed bed? Kies voor een hoog laag bed. Ben je op leeftijd? Ga dan voor een seniorenbed. Voorkom hiermee vervelende klachten, zoals ‘pijn heupen slapen op zij‘.
  • Depressie, piekeren en/of stress. Veel Nederlanders liggen te piekeren in bed. Geldzorgen, problemen op het werk of problemen in de relationele sfeer. Al deze dingen kunnen voor slaapproblemen zorgen. Heb je hier ook last van? Probeer de oorzaak aan te pakken.

Ervaar jij momenteel ook klachten? Lukt het je niet om in slaap te komen? We raden je aan om te kijken of je last hebt van een van bovengenoemde oorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *