28 januari 2022

Wat is garam masala en waar gebruik je het voor?

2 min read

Misschien heb je al wel eens eerder gehoord van garam masala. Dit is een kruid dat veel wordt gebruikt in Oosterse gerechten. Naast dat dit een heerlijke smaakmaker is in het eten, is het ook nog eens erg gezond. Maar wat is garam masala precies en door welke gerechten kun je het gebruiken? In dit artikel vertellen we er graag meer over. Lees dus gauw verder!

Oorsprong garam masala

Garam masala betekent letterlijk ‘kruidenmengsel’. Het is een mengsel van kardemom en komijnzaad. Hiernaast worden vaak ingrediënten als zwarte peper, kruidnagel, koriander, kaneel, nootmuskaat of folie toegevoegd. Het mengsel is een traditie uit India en het recept kan variëren per streek in het land. Zo wordt het recept vaak van moeder tot dochter doorgegeven. Garam is te vergelijken met kerriepoeder of currykruiden. Het geeft gerechten een warme en licht pittige smaak, zonder dat het té overheersend is. Het voordeel van garam masala is dat je dit kruidenmengsel lang kunt bewaren. Zo kun je dus een potje in de voorraadkast laten staan en meerdere keren gebruiken. Na verloop van tijd kan het zo zijn dat de smaak een beetje verloren gaat.  

Bij welke gerechten wordt garam masala gebruikt?

Garam masala wordt gebruikt bij veel verschillende soorten gerechten. Over het algemeen wordt het vaak gebruikt bij het bereiden van Indiase curry’s, zoals Tandoori. Ook wordt garam masala verwerkt in roti sauzen en melanges. Hiernaast kun je garam masala ook perfect gebruiken bij gerechten met vis of gevogelte. Als je garam masala gaat verwerken door gerechten wil je natuurlijk zo veel mogelijk smaak behouden. Daarom raden we aan om de garam masala als laatste toe te voegen aan een gerecht. Op deze manier blijft de smaak en geur zo veel mogelijk behouden en zal het niet te ver doorgekookt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *