8 december 2021

Wat is reuktraining precies?

2 min read

Stel je voor, je kunt de sterke geur van limoen niet ruiken, bijvoorbeeld door het gevolg van een virusinfectie of een hoogletsel. Je kunt dan reuktraining proberen om je reukvermogen te verbeteren. Hierdoor leren je hersenen geuren weer waar te nemen en te herkennen. Reuktraining is een waardevolle manier van het trachten te herstellen van je reukvermogen, hoewel volledig herstel niet altijd gegarandeerd kan worden.

Reuktraining met het gebruiken van geursets

Reuktraining doe je door middel van een reuktraining set. Dit kan je doen door middel van verschillende geurflesjes. Je ruikt hier twee keer per dag minimaal twintig seconden lang aan, gedurende minimaal 24 weken. Er zijn verschillende geursets beschikbaar en elke geurset bevat verschillende geurprofielen om jouw hersenen te laten wennen aan diverse geuren. 

Denk hierbij aan een citrusgeur, een kruidige geur, een bloemige geur en een prikkelige geur.

Mocht je door hoofdletsel of een virusinfectie veel van je reuk verloren zijn, dan is de kans groot dat je in het begin wellicht helemaal geen geur opmerkt. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat het belangrijk is om je te concentreren op de kleine geur die je misschien ruikt. Neem kleine pauzes tussen de verschillende geuren zodat je reukvermogen het verschil tussen de geuren ook echt kan zien.

Gebruik een reuktraining app

Gelukkig zijn er veel andere hulpmiddelen die je kunnen helpen jouw geur te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan een reuktraining app  die ter ondersteuning kan helpen de reuktraining. Gezien het belangrijk is dat je tijdens de reuktraining de geuren bewust ruikt. Door het bekijken van foto’s en het spelen van spelletjes tijdens het ruiken train je de hersenen en gebruik je meerdere zintuigen tegelijkertijd. Dit zorgt voor nog meer betere resultaten. Daarnaast kan een reuktraining app helpen om je voortgang bij te houden en aantekeningen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *